Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skogsbranden utanför Målerås har hejdats

Många hjälpte till med att släcka branden.Foto: Göran Johansson
Branden är 1,5 kilometer lång och en knapp kilometer bred, men det brinner inte överallt inom detta område. Foto: Göran Johansson
Vid 02-tiden på natten mojnade vinden och ingen bebyggelse var längre hotad.Foto: Göran Johansson
"Nu är vi uppe i ett 45-tal personer", säger Per Pettersson, räddningschef vid räddningstjänsten i Östra Kronoberg.Foto: Göran Johansson

Skogsbranden utanför Målerås hejdades tidigt på måndagsmorgonen.

Men fortfarande är den inte helt under kontroll.

– Det är alldeles för mycket av brandens kanter som vi inte har säkrat av, säger Per Pettersson, räddningschef vid räddningstjänsten i Östra Kronoberg.

Första larmet kom från Klerkeboda utanför Målerås i Nybro kommun på söndagseftermiddagen.

Branden spred sig över länsgränsen, från Kalmar län till Kronoberg, upp mot byn Gillbonderyd i Uppvidinge kommun. Flera boende vid Gillbonderyd tog det säkra före det osäkra och packade snabbt ihop sina tillhörigheter och flydde från byn.

– Under tidiga gårdagskvällen var delar av byn definitivt hotad. Men inte nu längre, säger Per Pettersson.

Branden hejdades

Vid 23-tiden på söndagskvällen arbetade ett 60-tal personer med släckningsarbetet. Branden bekämpades med styrkor från Nybro, Målerås, Lenhovda, Alstermo, Kosta, Orrefors, Linneryd, Skruv, Konga och Väckelsång. Även personal från hemvärnet hjälpte till.

Vid 02-tiden på natten mojnade vinden och ingen bebyggelse var längre hotad. Branden är 1,5 kilometer lång och en knapp kilometer bred, men det brinner inte överallt inom detta område. 

Enligt Per Pettersson kan det ta tre till fyra dygn innan branden är släckt.

– Just nu är förutsättningarna gynnsamma för oss. Det är inte mycket vind, mulet och ganska så svalt. men det finns delar av området som vi inte har slangsystem på. Nu är vi uppe i ett 45-tal personer.

Startade efter en hyggesbränning

Det var den 22 maj som Växjö stift genomförde en hyggesbränning i Klerkeboda strax utanför Målerås för att få en naturlig föryngring av skogen. Branden blossade sedan upp efter torrt och blåsigt väder.

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!