De många skjutningarna i Malmö får personer att lämna de kriminella nätverken. Ärendena för avhopparverksamheten i Malmö stad har mer än fördubblats under första halvåret av 2017. Foto: JOHAN NILSSON/TTDe många skjutningarna i Malmö får personer att lämna de kriminella nätverken. Ärendena för avhopparverksamheten i Malmö stad har mer än fördubblats under första halvåret av 2017. Foto: JOHAN NILSSON/TT
De många skjutningarna i Malmö får personer att lämna de kriminella nätverken. Ärendena för avhopparverksamheten i Malmö stad har mer än fördubblats under första halvåret av 2017. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Det har varit flera skjutningar i Malmö den senaste månaden. Foto: MARTIN HARDENBERGERDet har varit flera skjutningar i Malmö den senaste månaden. Foto: MARTIN HARDENBERGER
Det har varit flera skjutningar i Malmö den senaste månaden. Foto: MARTIN HARDENBERGER

Skjutningarna i Malmö får kriminella att hoppa av

Publicerad

De många skjutningarna i Malmö får personer att lämna de kriminella nätverken.

Ärendena för avhopparverksamheten i Malmö stad har mer än fördubblats under första halvåret av 2017.

– Fler är rädda i dag, de upplever att man blir skjuten för så små saker och att de inte kan lita på någon, säger Helena Sjöman, sektionschef i Malmö stad på enheten för stöd och utveckling.

De första månaderna av 2017 har varit blodiga i Malmö. Totalt 23 skottlossningar har ägt rum i staden. Och flera personer väljer nu att hoppa av de kriminella nätverken märker de anställda på Malmö stads verksamhet Konsultationsgruppen, som hjälper människor att lämna brottslighet. 

Det är framför allt män som söker sig till Konsultationsgruppen. Åldersspannet sträcker sig från 16-44 år och medelåldern är 25 år. 

– De flesta personer som sökt sig hit lever oftast själv i kriminalitet. Men även en del anhöriga utan kriminalitet har sökt sig hit, säger Helena Sjöman.

Fler är rädda i dag

Verksamheten har funnits sedan 2012 och har i snitt 40 ärenden per år. I år finns redan 30 aktuella ärenden. 

– Fler är rädda i dag, än tidigare. De upplever att man blir skjuten för så små saker och att de inte kan lita på någon, inte någon alls, egentligen. Rädslan gör att de söker hjälp för att komma i från det liv de lever, säger Helena Sjöman, sektionschef i Malmö stad på enheten för stöd och utveckling.

 

Det är tufft att lämna det kriminella livet bakom sig. Vårt krav är att man är drogfri och slutar med sin kriminalitet, annars kan inte vi hjälpa dem.

 

Gruppen samarbetar nära med stadsområdena i Malmö och polisen. Polisen utreder bland annat om personen är utsatt för hot och behöver skydd, vilket runt hälften av alla deltagare konstateras behöva. Konsultationsgruppen kan i de fallen hjälpa människor att flytta till en annan ort.

29 mars i år. Polisen kallades till stadsdelen Lindeborg i Malmö efter en skottlossning.Foto: JENS CHRISTIAN

Hälften har lämnat det kriminella livet

En utvärdering från 2015 från Malmö högskola visade att 60 procent inte fått någon ny påföljd efter deltagandet och att över hälften inte heller förekommer i polisens misstankeregister. 

På grund av den ökade mängden ärenden har gruppen bemannats extra. 

– Det är viktigt att möta målgruppen snabbt, för det gäller att de är motiverade. Det är tufft att lämna det kriminella livet bakom sig. Vårt krav är att man är drogfri och slutar med sin kriminalitet, annars kan inte vi hjälpa dem. I början kan det vara väldigt ensamt när man måste bryta med sitt umgänge. Vi försöker stötta dem och hjälpa dem bygga upp nya kontakter, säger Helena Sjöman.

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag