Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skjutningarna i Malmö får kriminella att hoppa av

De många skjutningarna i Malmö får personer att lämna de kriminella nätverken. Ärendena för avhopparverksamheten i Malmö stad har mer än fördubblats under första halvåret av 2017.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Det har varit flera skjutningar i Malmö den senaste månaden.
Foto: MARTIN HARDENBERGER

De många skjutningarna i Malmö får personer att lämna de kriminella nätverken.

Ärendena för avhopparverksamheten i Malmö stad har mer än fördubblats under första halvåret av 2017.

– Fler är rädda i dag, de upplever att man blir skjuten för så små saker och att de inte kan lita på någon, säger Helena Sjöman, sektionschef i Malmö stad på enheten för stöd och utveckling.

De första månaderna av 2017 har varit blodiga i Malmö. Totalt 23 skottlossningar har ägt rum i staden. Och flera personer väljer nu att hoppa av de kriminella nätverken märker de anställda på Malmö stads verksamhet Konsultationsgruppen, som hjälper människor att lämna brottslighet. 

Det är framför allt män som söker sig till Konsultationsgruppen. Åldersspannet sträcker sig från 16-44 år och medelåldern är 25 år. 

– De flesta personer som sökt sig hit lever oftast själv i kriminalitet. Men även en del anhöriga utan kriminalitet har sökt sig hit, säger Helena Sjöman.

Fler är rädda i dag

Verksamheten har funnits sedan 2012 och har i snitt 40 ärenden per år. I år finns redan 30 aktuella ärenden. 

– Fler är rädda i dag, än tidigare. De upplever att man blir skjuten för så små saker och att de inte kan lita på någon, inte någon alls, egentligen. Rädslan gör att de söker hjälp för att komma i från det liv de lever, säger Helena Sjöman, sektionschef i Malmö stad på enheten för stöd och utveckling.


Det är tufft att lämna det kriminella livet bakom sig. Vårt krav är att man är drogfri och slutar med sin kriminalitet, annars kan inte vi hjälpa dem.

Gruppen samarbetar nära med stadsområdena i Malmö och polisen. Polisen utreder bland annat om personen är utsatt för hot och behöver skydd, vilket runt hälften av alla deltagare konstateras behöva. Konsultationsgruppen kan i de fallen hjälpa människor att flytta till en annan ort.

29 mars i år. Polisen kallades till stadsdelen Lindeborg i Malmö efter en skottlossning.
Foto: JENS CHRISTIAN

Hälften har lämnat det kriminella livet

En utvärdering från 2015 från Malmö högskola visade att 60 procent inte fått någon ny påföljd efter deltagandet och att över hälften inte heller förekommer i polisens misstankeregister. 

På grund av den ökade mängden ärenden har gruppen bemannats extra. 

– Det är viktigt att möta målgruppen snabbt, för det gäller att de är motiverade. Det är tufft att lämna det kriminella livet bakom sig. Vårt krav är att man är drogfri och slutar med sin kriminalitet, annars kan inte vi hjälpa dem. I början kan det vara väldigt ensamt när man måste bryta med sitt umgänge. Vi försöker stötta dem och hjälpa dem bygga upp nya kontakter, säger Helena Sjöman.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.