Bilal Karabudak är kassör, tidigare ordförande för föreningen "Malmös unga svenska turkar". Foto: PrivatBilal Karabudak är kassör, tidigare ordförande för föreningen "Malmös unga svenska turkar". Foto: Privat
Bilal Karabudak är kassör, tidigare ordförande för föreningen "Malmös unga svenska turkar". Foto: Privat
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hyresgäster skräms bort av skjutningarna

Publicerad

Oinbjudna gäster tog sig in på en stor fest i en föreningslokal i Malmö och öppnade eld.

Tre personer skadades – två vårdas fortfarande för livshotade skador.

Enligt andra föreningar i samma hus har den aktuella lokalen haft problem länge, nu sätter de ner foten mot Malmö stad.

– Vi har planer på att flytta från de här lokalerna, det här blir nog droppen, vi känner oss inte säkra där inne, säger Bilal Karabudak, kassör för föreningen "Malmös unga svenska turkar". 

Tidigt på söndagsmorgonen utbröt skottlossning i en föreningslokal på Ystadvägen i Malmö.

Lokalen hyrs ut till olika tillställningar och enligt vittnen ligger den i Föreningarnas Hus i Malmö. Lokalerna i Föreningarnas hus hyrs ut av kommunen och hyrorna är olika beroende på om lokalerna är registrerade som barn- och ungdomsförening eller inte. Då får man reducerad hyra.

LÄS MER: "Skrek: vem slog min bror – och sköt"

En av föreningarna i huset är "Malmös unga svenska turkar", de har länge upplevt att det finns problem i huset med den aktuella lokalen. 

– Det har varit fester då och då. Ibland har vi hittat ölburkar och cigarettfimpar utanför vår lokal. Det finns ett fönster i vår trappuppgång där folk från den aktuella lokalen brukar stå och röka, säger Bilal Karabudak.

"Brukar lukta äckligt"

Han berättar att det brukar vara klibbigt i trappan och vara spilld öl efter festerna, problem han har uppmärksammat vaktmästaren och hyresvärden om. Ändå har inget hänt.

– Det brukar lukta äckligt på söndagarna när man kommer dit.

Bilal berättar att de länge har känt sig otrygga i lokalen och när han såg bilderna på nätet från skjutningen så insåg han direkt att det var samma hus där hans förening finns.

– Jag tänkte direkt att det måste vara något som har hänt på den våningen med festerna, säger Bilial.

Han åkte till huset vid 11-tiden och möttes av polisbil och skåpbil som gjorde en platsundersökning. Ett hundratal gäster var vid festen vid skjutningen och polisen har under söndagen haft mycket jobb med att förhöra alla.

– Jag frågade om avspärrningarna men de visste inte när de skulle tas bort. Vi var tvungna att ha vårt styrelsemöte på ett kafé i stället. Vi skulle ha haft vårt första möte efter sommaruppehållet i dag, säger Bilal Karabudak.

Ett hus fullt av ungdomsföreningar

Han berättar att det finns allt från dans- till spelföreningar och församlingar i huset. Hans egen förening är en ungdomsförening inriktad mot kultur.

– Vi brukar ha en kulturfestival en gång om året tillsammans med Folkets park, nästa år blir den tionde gången. Vi brukar ha turkiskt kulturtema men även andra föreningar som är intresserade kan vara med och presentera sin kultur. Vi sysslar med dans, mat, konserter och en del konst.

 

LÄS MER: Samtliga skjutningar i Malmö under 2017

 

Gymnasie- och fritidsförvaltningen i Malmö stad har enligt Bilal infört en policy att de sänker hyran för alla föreningar i huset som är registrerade som barn- och ungdomsföreningar. De ställde dock kravet på att det i så fall inte skulle vara någon aktivitet i föreningslokalerna efter klockan 23.

Föreningen kommer skriva brev till Malmö stad

Bilal vet inte om den aktuella lokalen är uppskriven som en barn- och ungdomsförening. Enligt vissa källor har lokalen stått tom en längre tid och hyrts ut till olika typer av arrangemang. Bilal säger att fritidsförvaltningen numera har en policy när de tar in nya hyresgäster att det måste vara en barn- och ungdomsförening, trots det har problemen kvarstått.  

–  Vi har flera gånger varit oroliga att det ska komma in obehöriga personer och ställa till det. Vi har sagt till våra medlemmar att verkligen kontrollera att det är medlemmar som kommer och inte vänners vänner.

Nu har föreningen Malmös unga svenska turkar planer på att flytta och under dagen kommer de diskutera saken på sitt styrelsemöte, de känner sig inte säkra i lokalen längre.

– Vi har planer på att flytta från de här lokalerna och det här kommer nog bli droppen. Vi kommer skriva ett mejl till fritidsförvaltningen om att det här inte är okej, säger Bilal Karabudak.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag