Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Skjutningar har blivit en del av vardagen”

Här är några av dagens nyheter att hålla koll på.
Malmö plågades av en rad sprängningar och skjutningar under förra året.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Heléne Fritzon (S) konstaterade i EU-parlamentet att Malmö är en fantastisk stad – men hårt drabbad av våld och kriminalitet.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Tomas Tobé (M) tog initiativ till debatten – och lyfte fram situationen med gängkriminalitet i Malmö. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmö hamnade i blickfånget när EU-parlamentet samlades i Strasbourg för att diskutera gängkriminalitet.

– Skjutningar och sprängningar har blivit en del av vardagen, sa Tomas Tobé (M). 

– Malmö är fantastiskt men hårt drabbat, konstaterade Heléne Fritzon (S).

Redan strax inför jul meddelade Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M) att han tänkte lyfta fram dödsskjutningarna och våldet i Malmö i samband med EU-toppmötet i Strasbourg.

På måndagen var det dags. 

– Sverige har seriösa problem med våld som går att koppla till organiserad brottslighet. Malmö är synnerligen drabbat, med skjutningar och sprängningar som blivit en del av vardagen, sa Tomas Tobé när han fick ordet, och fortsatte: 

– Förra året införde den danska regeringen gränskontroller mot Sverige för att skydda danska medborgare från svenska gängmedlemmar. 

https://twitter.com/tomastobe/status/1216792155072684033

”Malmö är fantastiskt” 

Inför måndagens debatt anklagade Tomas Tobé Socialdemokraterna för att ”försöka mörklägga” problemen i Sverige. Heléne Fritzon (S) svarade med att anklaga Moderaterna för att försöka ”ta billiga poäng” på kriminaliteten i Sverige och Malmö.

– Malmö är en stad jag känner till väl. Det är en fantastisk stad men också en stad som har blivit hårt drabbad av våld och skjutningar. Det är ett faktum, men den svenska regeringen har gjort insatser som burit frukt, sa Heléne Fritzon under måndagens EU-debatt.

Andra svenska ledamöter som också deltog var bland annat Karin Karlsbro (L) och Charlie Weimers (SD).

– Vi har under lång tid underskattat hur kriminalitet, vapen och drog rör sig över medlemsstaternas gränser. Vi behöver mer samarbete över gränserna, sa Karin Karlsbo. 

Efter debatten meddelade Tomas Tobé på Twitter att kommissionen gett ett löfte om ett ökat europeiskt stöd till att bekämpa kriminaliteten i Sverige.