Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skippa mobilkamera vid solförmörkelsen

Experter avråder från att ta upp mobilkameran och dokumentera solförmörkelsen. Foto: Russell Mcphedran
När det var solförmörkelse 2008 samlades många nyfikna i Oxie utanför Malmö för att titta på fenomenet. Foto: Niclas Tilosius

På fredagen väntas en ovanligt imponerande solförmörkelse bli synlig över Sverige.

Men trots impulsen att ta upp mobilkameran och dokumentera fenomenet avråder experterna.

Mobilkameran kan nämligen förstöras om du inte använder ett särskilt solfilter, rapporterar Ekstrabladet.

FAKTA

Vad är en solförmörkelse?

En solförmörkelse sker när månen lägger sig mellan solen och jorden. Trots att det är mitt på dagen upplevs det som sen skymning.

Genom historien har solförmörkelser inte sällan lett till både rädsla och domedagsprofetior, men år 2015 ses det mer som ett spektakulärt fenomen.

Solförmörkelser sker med ungefär 1,5 års mellanrum men kan oftast bara uppfattas på en begränsad del av jorden. På fredag är det framför allt Skandinavien tillsammans med Svalbard och Färöarna som kan ta del av himlafenomenet.

I norra Sverige kan uppemot 85 procent av solskiva täckas av månen när solförmörkelsen är som störst.

Bränna sönder ögonen

Att det är viktigt att skydda sina ögon och att man absolut inte ska titta rakt på solen utan exempelvis glasögon med solfilter, känner många till. Bara ett par sekunders tittande kan annars ge permanenta skador på näthinnan.

– Det är den intensiva värmestrålningen som helt enkelt bränner sönder näthinnan i värsta fall, så att man blir blind. Det är skador som aldrig kan repareras, har Lennart Lindegren, professor i astronomi vid Lunds universitet, tidigare sagt till Kvällsposten.

Kan skada sensorn

Men att detta gäller även din mobilkamera är kanske inte lika känt.

Hung Uhé Tang vid Sony i Norden säger till MereMobil.dk att kamerans bildsensor riskerar att förstöras av solljuset. Enligt honom måste du, oavsett vilken kamera du använder, alltid montera ett speciellt solfilter om du ska föreviga solförmörkelsen och dessutom ha synen i behåll.

– Annars riskerar man att få ögonskador när man tittar på skärmen eller i sökaren, säger han till sajten.

Och det kan finnas all anledning att förbereda sig ordentligt. Nästa solförmörkelse i Sverige i paritet med fredagens väntas inte förrän 2039.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!