Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skinande lasersvärd på Sci-Fi World i Malmö

Vikingarna Pernilla Svensson och Henrik Nordholm har skapat sina egna kläder. – På sommaren kommer alla marknader, så vi förbereder inför det, säger Pernilla Svensson. – Det handlar om att värdesätta kvalitet i stället för slit-och-släng, säger Henrik Nordholm.
Foto: Jens Christian
Ellinor Rosander, stylisthalvan av specialeffektsduon Ellimacs, visar upp en mask hon gjort inför mässan – av i princip bara folie, gelatinpulver, vatten och hårdplast. – Jag är bokad sex dagar sista veckan inför Halloween, säger hon.
Foto: Jens Christian
Macs Moser, fotografhalvan av duon Ellimacs som lägger ut videos där de skapar avancerade sminkningar och masker. I dag har de över 300 000 följare på YouTube. – Det är en sån blandning av grejer, det gillar jag. Det finns verkligen allt möjligt, säger han om mässan. Finns TV-klipp på FTP:n också.
Foto: Jens Christian
245 centimeter. 40 kilogram. Fem år. Så kan man sammanfatta den Warhammer 40,000-dräkt David Renhult ägnat sig åt när han varit utan jobb. – Tack vare det här bygget har jag hållit mig sysselsatt och mått bra i alla fall, säger han.
Foto: Jens Christian
David Wænnerstrøm, Camilla R Pedersen och Michael Wisemenn har åkt in från Danmark iförda sina Shock Trooper-dräkter. De har ett bås där de säljer grejer – och vinsten går till välgörenhet.
Foto: Jens Christian
Då och då tågar en parad med vitt skilda karaktärer genom mässhallarna.
Foto: Jens Christian
De här läbbiga soldaterna vandrar i takt och utan att yppa ett ord.
Foto: Jens Christian
En och annan Jediriddare syns också till under mässan – givetvis beväpnade med ljussablar.
Foto: Jens Christian
En Umbrella-soldat från spelserien Resident Evil.
Foto: Jens Christian
John Rhys-Davies, bland annat känd från rollen som Gimli i Sagan om ringen, signerar idolkort.
Foto: Jens Christian
1 / 11

Skinande lasersvärd, signerade idolkort, utklädda människor.

Och så allt från vikingar till Storm Troopers.

När mässan Sci-Fi World i Malmö går av stapeln samlas ung som gammal för att titta på ambitiösa utklädnader, fynda tv-spel och träffa kändisar influgna från andra delar av världen.

Bland annat skådespelaren John Rhys-Davies, kanske mest känd för rollen som Gimli i Sagan om ringen-filmerna, är på plats för att skriva autografer och ta selfies med fansen.

Det är dock inte bara att springa fram och posera – den som vill ha en selfie med någon av stjärnorna får snällt öppna plånboken och betala för sig.

Bjuder på show

Daniel Renhult har tillbringat fem år med att bygga en dräkt från spelet Warhammer 40,000. Dräkten är 2,45 meter lång och väger omkring 40 kilo.

– Den bjuder på en show för folket som är här och besöker. Jag tycker bara om att entertaina.

Mässan har han åkt till hela vägen från Värmland, och han är på plats som besökare.

– Jag är mest här för barnens skull, för att ge dem en chans att se det här. Visst, "Star wars" är skithäftigt, men det är kul att få se fler saker, säger Camilla R Pedersen, Michael Wisemenn och David Wænnerstrøm är utklädda till Shock Troopers från klassiska TV-serien "V". Och de är på mässan i ett nobelt syfte.

– Vi har ett bås där vi säljer grejer. Och vinsten från det går till välgörenhet, säger Camilla R Pedersen och nämner bland annat barncancer och Läkare utan gränser.

Detaljrika kläder

Vikingarna Henrik Nordholm och Pernilla Svensson visar upp sina detaljrika kläder. Även de har ett bås tillsammans med ett gäng vikingar på mässan.

– För de flesta är det en hobby, en livsstil. Men jag har turen att jobba med det. Det finns en vikingaby i Löddeköpinge där jag jobbar, säger Henrik Nordholm.