Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skimmingexpert har gripits - kan utlämnas

Den misstänkte 31-åringen greps på ett hotell i Malmö.

MALMÖ. En 31-årig man har begärts utlämnad från Sverige till USA efter att ha gripits på ett hotell i Malmö. Han misstänks vara hjärnan bakom bankomatbedrägerier för cirka 30 miljoner kronor.

31-åringen flydde till Sverige efter att hans medhjälpare gripits i USA.

Vice chefsåklagare Aleksander Cronenberger vid internationella åklagarkammaren i Malmö begärde i dag att rumänen ska häktas för att senare utlämnas till USA där ett åtal väntar på honom.

Den 31-årige mannen är rumänsk medborgare greps i slutet av september efter ett tips om att han skulle befinna sig i Malmö.

- Han greps på ett hotell i Malmö, säger Aleksander Cronenberger.

Rumänen har protesterat mot att han anhållits och hävdar att svensk polis tagit helt fel person.

- Jag är övertygad om att det är rätt person, säger Aleksander Cronenberger.

Misstänks ha byggt utrustningen

31-åringen utpekas av polis i delstaten New Jersey utanför New York för att tillsammans med ytterligare en rumän ha varit hjärnan bakom bankomatbedrägerier. Enligt amerikanska myndigheter har de kommit över cirka 30 miljoner kronor.

31-åringen ska ha varit den som konstruerade och satte samman den utrustning som använts på bland annat amerikanska Citibanks bankomater i New Jersey.

Konstruktionen har bestått av en miniatyrkamera och ett falskt tangentbord samt kortläsare som registrerat både information på kortens magnetremsor och pinkoden.

Ytterligare två män ingår i ligan

Skimmingligan avslöjades i januari år när två män, Dezso Gyapias och Ioan Leusca, greps av polis i Nassau på Long Island utanför New York. De hade fångats av en övervakningskamera när de mellan den 16 december förra året och den 13 januari i år plundrade bankkonton med hjälp av skimmade kort. Mannen som nu greps i Malmö misstänks vara hjärnan bakom ligan.

De två männen fick ut sammanlagt 800 000 kronor på den korta tiden.

Båda erkände nyligen under en rättegång. De kommer att få sin dom i slutet av februari och riskerar allt från 2 år till 30 års fängelse.

Ytterligare två män ingår i ligan. En av dem har erkänt. När han greps I Englewood hittade polisen 80 skimmade kort och cirka 60 000 kronor i kontanter.

Den sjätte mannen i ligan är fortfarande på fri fot.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!