Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon kallas ”mördare” efter skidsemestern

Elisabet Angelin arrangerade skidresa till norra Italien tidigare under våren.Foto: Privat
På plats i Italien undvek Elisabet Angelins resenärer att blandas med främlingar och de var ensamma på sitt hotell. OBS. Bilden är från en annan skidort.Foto: ULF PALM
Foto: Bizgaimer / Colourbox

”Inkompetent”. ”Idiot”. ”Mördare”.

När Elisabet Angelin och hennes bolag Gotravel arrangerade skidresa till norra Italien i våras dröjde det inte länge innan coronaskrämda svenskar hörde av sig på löpande band – med ilskna och ibland aggressiva kommentarer.

– En man ringde och berättade att han visste var jag bor. Man blev väldigt skakis, säger Elisabet.

När det öländska resebolaget Gotravel och de lite drygt 30 passagerarna gjorde sig redo för skidsemester i norra Italien var Europas coronautbrott inte så omfattande som i dag. Italien hade då lite drygt 150 bekräftade fall av covid-19.

Själva bussresan ner till det svala bergsklimatet i slutet på februari blev en lugn historia. När de svenska resenärerna kom fram till den lilla italienska byn var covid-19 fortfarande 60 mil bort.

Smittofaran kändes avlägsen. 

– Det fanns ingen myndighet som avrådde från att resa och resenärerna själva berättade att de gärna ville åka, säger Elisabet Angelin, som där och då var Gotravel vd. 

I takt med att dagarna passerade började covid-19 krypa närmre. I början på mars gick svenska Utrikesdepartementet ut med en avrådan från att resa till Italien.

– Vi var ensamma på vårt hotell, ingen åkte skidlift med främlingar och vi höll avstånd. Men när UD avrådde från resor avbröt vi en dag i förväg och åkte hem, säger Elisabet, och fortsätter:

– Situationen eskalerade och regioner stängde vartefter vi var där. Om vi hade vetat att det skulle bli så hade vi agerat annorlunda, men smittan var ändå 25 mil bort när vi åkte hem och vi tog inte med oss något till Sverige. 

”Folk vägrade lyssna” 

Men skidresenärerna fick inget varmt välkomnande på hemmaplan. 

Ganska snabbt möttes Elisabet själv och hennes kunder av hat och hot. Ilskna kommentarer fyllde sociala medier.

– Jag försökte bemöta kommentarerna, men ibland blev det flera hundra stycken. Det var så jag och min man till sist kände att vi inte orkade mer. Man är ju bara människa, och när någon kallar en saker får det fäste till slut, säger Elisabet, som själv var kvar hemma på Öland och inte åkte med till Italien: 

– Det blev jag som fick försöka svara på alla kommentarer, men folk vägrade lyssna på mig. Jag blev kallad allt från mördare, till kapitalist och idiot.

Allra längst gick en man som ringde upp Elisabet Angelin för att fråga när bussen var tillbaka i Sverige. 

En fråga Elisabet vägrade besvara.

– Då svarade han ”jag behöver inte veta när bussen kommer. Det räcker med att jag vet var du bor”. Det telefonsamtalet satte sig i mig eftersom jag var ensam hemma med barnen just då, säger hon.

– Det samtalet var långt över gränsen. Det tog ett tag innan jag insåg att det inte skulle komma hem någon till mig. 

Coronautbrottet i Italien i korthet

Den 15 februari hade Italien 3 bekräftade fall av covid-19, en siffra som därefter ökade dramatiskt. Bara två veckor senare var över 1 000 personer bekräftat smittade med det nya coronaviruset.

 

Redan den 23 februari började italienska myndigheter isolera flera mindre städer i landets norra delar. Karantänstäderna kallades för Italiens ”röda zoner”. 

 

Den 9 mars meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att hela landet skulle sättas i en enda stor landsomfattande karantän.

 

Dagen efter gick svenska UD ut med en avrådan från alla ”icke nödvändiga” resor till Italien.

 

Onsdagen den 24 juni var det totala antalet bekräftade fall av covid-19 i Italien uppe i drygt 240 000.

Första gången Elisabet berättade om hur det var att hamna i skottgluggen under coronautbrottets början var i Ölandsbladet, där hon var tidningens så kallade sommarröst. 

Har sparat inlägg och telefonsamtal

Numera har ett antal månader hunnit passera sedan hatstormen drog förbi. 

– Jag har sparat mycket av det som är skrivet på sociala medier och jag har spelat in några av telefonsamtalen, berättar Elisabet. 

Har du gjort någon polisanmälan? 

– Nej, det blev för rörigt under coronapandemin. Jag har inte gjort någon polisanmälan än, men det ligger och gror eftersom jag inte tycker det är okej att bete sig som folk har gjort. 

 – Men jag är i valet och kvalet. Jag vill inte att det här ska blossa upp en gång till. 

Bolaget gick i konkurs 

Några fler skidresor till norra Italien ser det inte ut att bli.

Coronapandemin blev rena dödsstöten för Gotravel, som numera är försatt i konkurs. Även Elisabets andra företag, bussbolaget Tomas Buss, har gått i graven. 

– Vi fick ganska snabbt försöka hitta nya jobb för att kunna försörja familjen. Men nu har vi har startat om i liten skala med två bussar, berättar Elisabet.

Andra sydsvenska nyheter: 

Carl Bildt (M) om oljekritiken mot MP: ”Det är något som har blivit fel

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!