Polisen larmades till huset av barnets morfar. Foto: TopnewsPolisen larmades till huset av barnets morfar. Foto: Topnews
Polisen larmades till huset av barnets morfar. Foto: Topnews
Mordet inträffade i augusti och skakade danska Odense. Foto: TopnewsMordet inträffade i augusti och skakade danska Odense. Foto: Topnews
Mordet inträffade i augusti och skakade danska Odense. Foto: Topnews

Skickade bild på döda dottern till exfrun

Publicerad

När skilsmässan var klar och huset i danska Odense var ute till salu ströp och dränkte Johnny Jonassen sin åttaårige dotter. Sedan skickade han en bild på den döda flickan till sin exfru.

Nu har han dömts till 14 års fängelse för mordet.

– Jag ville ta henne med mig. Vi skulle lämna jorden, det fanns ingenting mer att leva för, berättade mannen under rättegången enligt Ekstrabladet.

Den 3 augusti i fjor ringde 51-årige Johnny Jonassen flickans mamma och berättade att han dödat dottern. Mannen och kvinnan, som bodde i Odense, hade nyss skiljt sig och nu låg deras hus ute till försäljning. Klockan 23.30 larmades polisen av kvinnans pappa. När polisen kom till platsen hittade de den åttaåriga dottern död i badkaret. Pappan hade försökt ta sig eget liv.

 

SE FLER BILDER OCH KLIPP PÅ TOPNEWS

 

Enligt polisen hade Johnny Jonassen först strypt flickan i hennes säng för att sedan lägga henne i det vattenfyllda badkaret där han kontrollerade att det inte kom några bubblor från hennes mun.

Oklar dödsorsak

Det är enligt polisen oklart hur flickan dog, om hon kvävdes eller drunknade.

– Huruvida hon har varit död när hon hamnade i badkaret har man inte kunnat fastslå med säkerhet, har åklagare Klaus Holten Kristensen tidigare berättat för Ekstrabladet.

Johnny Jonassen har suttit häktad sedan händelsen och har under tiden som förflutit genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den har dock visat att han inte lider av någon psykisk störning. Han har erkänt brottet.

Nekar till hämnd

Enligt åklagarens redogörelse skickade mannen två bilder till sin exfru omedelbart efter mordet – en bild på den döda flickan i badkaren och en bild på en vägg med blodstänk på.

Enligt åklagaren kunde mannen inte acceptera att han inte hade så stor umgängesrätt med sin dotter som han önskade. Motivet till mordet var att hämnas på sin exfru.

Johnny Jonassen har dock hävdat att han ville visa exfrun att hon agerat fel.

– Det var inte hämnd. Men jag ville visa henne att det var hennes fel, att det var hennes fel att (dotterns namn red. anm.) var död, har han berättat i rätten enligt bt.dk.

Har visat ånger

Johnny Jonassen har under rättegången berättat att han inte kände att det fanns något att leva för efter skilsmässan från dotterns mamma. 

– Jag ville ta henne med mig. Vi skulle lämna jorden, har han berättat.

Under rättegången har Jonassen enligt TV2 gjort ett samlat intryck men ändå visat ånger.

– Det är fullständigt förgörande. Min dotter betydde allt för mig. Det är helt enkelt fruktansvärt att jag har dödat henne, hon hade inte gjort något fel. Jag kan varken förstå eller acceptera det som hänt, har han berättat inför rätten i Odense.

Nu döms Johnny Jonassen till 14 års fängelse för mordet på sin dotter. Det är oklart om domen kommer att överklagas.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag