Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens nya svar om skelettfyndet

Ett område i skogen på Ivö har varit avspärrat sedan skelettdelarna hittades.Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN
Polisen har jämfört skelettet med 20 anmälda försvunna personer. Ingen av dem visade sig vara en träff.Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN
Ivö ligger i Ivösjön, i Kristianstad kommun.Foto: Kvällsposten
Ivön är ett populärt turistmål.Foto: JENS CHRISTIAN

Identifieringen av skelettet på Ivö drar ut på tiden och nu har polisen tvingats bredda sitt perspektiv.

Klart är det i alla fall att dödsfallet har skett relativt nyligen. Dessutom bekräftar polisen i dag att skelettet har skador.

– Men man har inte kunnat konstatera hur den här personen har avlidit, säger Nils Norling, pressinformatör vid polisen.

Gåtan kring skelettet på Ivö gäckar polisen. Nu har man tvingats bredda utredningen efter att den första tesen inte höll. 

Söndagen den 9 juli anträffade ett par svampplockare skelettdelar på Ivö och kontaktade polisen. Polisen spärrade av platsen och delarna fördes till Rättsmedicinalverket i Lund. Man räknade med att identifieringen skulle ta en månad. 

Polisen har fått tänka om

Till en början hade polisen en lista på 20 försvunna personer som var mest intressanta att jämföra skelettet med. Man utgick från arbetshypotesen att det var en man.

 

LÄS MER: Jeans och livrem hittade på platsen 

 

Nu har det visat sig att skelettet inte matchar någon av de försvunna personerna man först trodde på och polisen har fått tänka om vilket gör att identifieringen drar ut på tiden.

– Under perioden har vi gjort ytterligare undersökningar och i nuläget tänker vi att det kan vara både en man och en kvinna, säger polisens pressinformatör Nils Norling.

Det enda man vet säkert i nuläget är att skelettet kommer från en vuxen person men utöver det har man inget åldersspann. 

– Vi hade ju en ursprunglig lista på ungefär hundra namn det hade kunnat vara och den går vi tillbaka och jämför med, säger Nils Norling. 

Dödsfallet har inträffat nyligen

Polisen har dessutom fastslagit att kvarlevorna kommer från en person som har avlidit relativt nyligen.

Nils Norling, pressinformatör vid Malmöpolisen.Foto: POLISEN

– Vad vi tittar på nu är framför allt personer som inte är försvunna längre än 10 år tillbaka, det innebär runt 2006 och 2007. Försvunna tidigare än så är inte intressanta, säger Nils Norling.

Polisen har även börjat titta på anmälningar om utländska medborgare som anmälts försvunna och kan ha rört sig runt Ivön.

Skelettet har skador

I nuläget har polisen dock ingen brottsmisstanke och man har fortfarande inte kunnat slå fast hur personer har avlidit. Däremot har skelettet uppenbara skador.

– Skador finns så klart på skelettdelarna men man har inte kunnat konstatera hur den här personen har avlidit och det finns ingen brottsmisstanke i nuläget, säger Nils Norling.

Inga mer undersökningar görs på Ivön utan man fortsätter med jämförelserna med försvunna personer. Precis som tidigare jämför man skelettdelarna med tandkort, DNA och röntgenbilder från försvunna personer. Ett mycket tidskrävande arbete enligt Nils Norling.

Detta har hänt

9 juli
Svampplockare hittade skelettdelar i skogen på ön Ivön, i Krisitanstad kommun. Polisen kontaktades strax efter klockan 19 samma kväll och man kunde snabbt bekräfta att delarna kommer från en människa.

11 juli

Skelettfyndet kopplas samband med rockbandet Hammerfalls turnéledare Lelle Hildebrand som försvann 1999. Polisen har upprättat en lista på 20 försvunna personer som är extra intressanta och Lelle är en av dem. Polisen samlar in röntgenbilder, tandkort och DNA att jämföra delarna med. Identifieringen beräknas ta en månad.

13 juli

Polisen arbetar utifrån hypotesen att kvarlevorna kommer från en man och man har även hittat jeans och en livrem på platsen. Platsen kommer hållas avspärrad tills identifieringen är gjord meddelar polisen.

9 augusti
Det står klart att kvarlevorna inte kommer från Lelle Hildebrand. – Det är 100 procent säkert att det inte är han, säger Nils Norling, pressinformatör för polisen.

25 augusti

Polisen tvingas utvidga sin utredning eftersom man inte funnit någon match med de 20 mest intressanta. Istället övergår man till 100 personer som anmälts saknade och anses vara av intresse. Polisen arbetar nu från att det kan vara både en man och en kvinna. Man utreder även om det kan röra sig om en utländsk medborgare som anmälts saknad i sitt hemland.

7 september

Polisen arbetar fortfarande med att försöka identifiera kvarlevorna. De bekräftar att skelettet har skador och utgår från att det rör sig om en person som dött relativt nyligen, tidigast runt 2006/2007.