Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skärpta rekommendationer i Kronoberg

Genrebild för coronavaccinering.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ingen gruppträning för vuxna, munskydd på arbetsplatser med konstaterad covid-19 och undvika fester.

Detta är några av de rekommendationer som Region Kronoberg presenterade under dagen – efter att smittspridningen nått nya höga nivåer.

Smittspridningen av coronaviruset i Kronoberg är på en mycket hög nivå. Därför har Region Kronoberg infört hårdare rekommendationer som presenterades under fredagen. 

Rekommendationerna kommer att gälla resten av maj.

– Största fokuset ligger på att vi måste minska antalet kontakter vi har. Vi träffar för många människor helt enkelt, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist till P4 Kronoberg. 

Kronobergsregionen har haft en hög smittspridning den senaste tiden och eftersom spridningen inte tycks gå ner valde Region Kronoberg att gå ut med skärpta rekommendationer i dag.

Enligt regionen så är smittspridningen högst bland barn och ungdomar mellan 15 till 19 år.

I dag skrev regionen på deras hemsida att de har 19 878 konstaterade fall av covid-19 och 307 personer har avlidit till följd av sjukdomen.

Undvika att träffas

Rekommendationerna som börjar gälla under fredagen handlar om att att personer i Kronobergs län ska undvika att träffa andra människor så gott det går - bortsett från dem man vanligtvis träffar, på jobb eller i skolan.

Regionen uppmanar alla att följa rekommendationerna, oavsett om de är vaccinerade eller inte.

– Nu behöver vi alla hjälpas åt och ta ett stort personligt ansvar. Vi behöver avstå ännu mer från att träffa andra människor. Jag vet att det är jobbigt och att vi är trötta på att leva på det här sättet, men de närmaste veckorna måste vi skärpa oss ytterligare, skriver smittskyddsläkaren Christian Blomkvist på regionens hemsida.

Några av de andra rekommendationerna handlar om att vuxna personer inte bör träna i grupp inomhus och uppmanad till att att handla ensamma.

För barn och unga innebär de nya rekommendationerna att matcher och tävlingar för barn ställs in under månaden.

TV: Så här fungerar Danmarks coronapass

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!