Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarp kritik mot sopövervakningen

Datainspektionen riktar skarp kritik mot VA Syd för att de först statistik över soptömningen.
Foto: Lasse Svensson

VA Syd övervakade kundernas sopavfall och antecknade systematiskt vad de slängt i sina stoptunnor.

Nu kritiserar Datainspektionen dem för bevakningen av matresterna – med hänvisning till personuppgiftslagen.

– Det skulle kunna utgöra ett mycket stort intrång i den personliga integriteten, säger Datainspektionens jurist Eva Maria Broberg.

VA Syd har under en tid registrerat vad deras kunder har slängt – och inte slängt – i sina soptunnor.

Personer från renhållningsföretaget har antecknat, och fört in i företagets IT-system om de boende på adressens haft tomma eller överfulla kärl när det är dags för hämtning.

Flera personer har hört av sig till Datainspektionen och berättat att de upplever att de blivit övervakade av VA Syd.

Och efter en utredning riktar nu Datainspektionen skarp kritik mot VA Syd.

– Datainspektionen konstaterar att en registrering av detaljerade uppgifter om innehållet i enskilda soptunnor skulle kunna utgöra ett mycket stort intrång i den personliga integriteten, säger Eva Maria Broberg och hänvisar till Datainspektionens beslut.

Får bevaka så länge som det behövs

Rent generellt finns det inte några exakta riktlinjer och rutiner om hur länge uppgifter får ligga kvar i ett system. Uppgifterna får ligga klar så länge uppgiftssamlaren bedömer att det är rimligt.

För VA Syds del handlar kritiken mycket om att företaget inte har informerat de boende om att de för statistik på vad som slängs.

– Man får bevara informationen så länge som det behövs med ändamål för registrering och då bedöma och ta ställning varför informationen samlats in och vad som är syftet med den, säger Eva Maria Broberg.

– Vi har inte sagt att så här lång tid har ni till utan i stället att: Ni måste ta fram rutiner för att se till att ni inte bevarar dem längre än nödvändigt, fortsätter hon.

Väntat beslut

Men att kontrollera kundernas sopkärl anser inte Lars-Fredrik Alingfeldt, enhetschef på Avfallsavdelningen på VA Syd är något fel – och berättar att de inte kontrollerat vad som är i kärlen utan vilka som har tömts.

Det hela handlar om att kvalitetssäkra den tjänst de erbjuder.

– Vi gör ingen registrering av innehållet i soporna. Vi har en allmän tömningsregistrering och syftet med det är kunna se vilka kärl som töms för att upprätthålla en god kvalitet.

Flera personer har hört av sig till Datainspektionen och tyckt att det varit obehagligt med övervakningen, hur ser du på det?

– Det är klart det är tråkigt om någon känner så, det är inte alls vår mening. Upprinnelsen till det här var att vi skickade ut ett brev kring matavfallssortering och det har redan varit belyst och vi hade väl önskat andra formuleringar än vad vi valde.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!