Familjefejden på skånska godset Trolle-Ljungby, där till och med drottning Silvias högra hand Kirstine von Blixen-Finecke hamnat i skottgluggen, fortsätter att skaka den svenska adeln.
Nu visar det sig kärleken var nära att ändra på hela historien.
Kristianstadsbladet rapporterade nyligen om hur den tilltänkta arvingen Claës Wachtmeister höll på att förlora rätten till det åtråvärda godset - på grund av sin kärlek till en icke-adlig kvinna.
De inblandade i adelns turbulens
Fredrik Trolle 1693-1770:
Militär och fideikommissarie som skrev testamente 1755 om att en arvinge inte fick gifta sig med någon utanför adeln.
Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister:
96-årige greven är godset Trolle-Ljungbys starke man. Han har skrivit ett jaktavtal som ska gälla i 20 år, något som framtida arvtagaren Claës Wachtmeister och hans son Carl-Fredrik protesterar mot då de anser att det leder till att godset förlorar miljontals kronor per år.
Claës Wachtmeister:
Godsets arvtagare var tidigare gift med en icke-adlig kvinna, vilket äventyrade godsets framtid på grund av Fredrik Trolles testamente från 1755.
Knut Wachtmeister 1924-2017:
Claës pappa och Hans-Gabriels yngre bror.
Carl-Fredrik Wachtmeister:
Claës son som petades från styrelsen när han kritiserade jaktavtalet.
Kirstine von Blixen-Finecke:
Drottning Silvias högra hand är gift med Hans-Gabriel Trolle Wachtmeisters halvbrors son, och är därmed en potentiell arvinge.
Linus Larsson:
Jaktmästare och Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeisters närmaste medarbetare. Har tecknat ett avtal som i 20 år ger honom ensamrätt till godsets eftertraktade jaktmarker, som han sedan kan ta betalt för att andra ska jaga på.
Bodde i kunglig paradvilla
Enligt en punkt i fideikommissarien Fredrik Trolles testamente från 1755 fick en arvinge inte ”göra något ofrälse gifte”, alltså inte gifta sig med någon utanför adeln.
Det hade Claës Wachtmeister, som tidigt betraktades som den som en dag ska ta över de eftertraktade fideikommissen Trolle-Ljungby och Årup.
I många år bodde Claës Wachtmeister och hustrun Mari Wachtmeister i Drottningens Paviljong, Djurgårdens kungligaste paradvilla som länge sades vara påtänkt för något av kungabarnen.
Claës Wachtmeister ansågs vara väl förberedd för att bli huvudägare av egendomen, där bland annat nuvarande Kung Carl XVI Gustaf jagat.
Godsets starke man Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister, en av Skånes största markägare och en av Sveriges rikaste adelspersoner. hade i början av 2000-talet tillfälligt skrivit över 70 procent av aktierna i Trolle-Ljungby AB till Claës Wachtmeister.

Kärleken äventyrade godsets framtid
Men då var hela avtalet i gungning.
Godsets framtid äventyrade på grund av testamentet och Claës Wachtmeisters kärlek till en icke-adlig kvinna.
På flera sätt gick testamentet från 1755 i linje med fideikommissets själva väsen, ett idag kontroversiellt adligt privilegium där marken går i arv till den jordägande släktens äldste son.
Ett system som avskaffats i alla länder utom Sverige.

Så blev greven maktspelare
Men 2001 hände något som skulle få stormen att mattas av - för den gången.
Claës Wachtmeisters far tillika Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeisters bror, Knut Wachtmeister, ansökte nämligen om ändring i Fredrik Trolles testamente från 1755.
Detta ledde till att Claës Wachtmeister fick dispens att ärva godset, vilket i dag gör honom till den maktspelare han är i den uppmärksammade konflikten med Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister.
Den här gången handlar turbulensen om att Claës Wachtmeister och hans son Carl-Fredrik Wachtmeister försöker stoppa ett avtal som gäller Sveriges bästa bockjaktmarker - och som de anser lurar godset på miljontals kronor varje år.

Drottning Silvias högra hand i skottgluggen
Jaktavtalet, som greven tecknat med sin jaktmästare Linus Larsson, ska gälla i 20 år och har tecknats till ett lägre pris än marknadsvärdet.
Det omtvistade avtalet innehåller dessutom en ovanlig bilaga där Drottning Silvias högra hand och närmaste medarbetare, Kirstine von Blixen-Finecke som också är potentiell arvinge, intygar att 96-årige greven ”vid sunt och fullt förstånd” undertecknat avtalet.

Linus Larsson och Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister, även kallad HG, har via en jurist svarat att Carl-Fredrik Wachtmeister, som bor på godset bara meter ifrån HG, agerat ”trolöst” när han motsatt sig jaktavtalet.
Kvällsposten har sökt Claës Wachtmeister och Carl-Fredrik Wachtmeister som inte vill uttala sig.
Inte heller Linus Larsson vill kommentera uppgifterna.
Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister har inte svarat.
Läs mer
Här är hovdamens drag som kan avgöra miljonbråk
Bondeupproret mot greven Trolle-Wachtmeister
Så reagerar den rike greven på böndernas uppror
Skånska grevarnas strid om jaktmiljonerna
Striden om slottet - greve sparkar släkting
