Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skånskt gods i gungning av greves förälskelse i ”ofrälse”

Greve Claës Wachtmeisters giftermål med icke-adliga Mari äventyrade godset Trolle-Ljungbys framtid. Paret skildes 2018.
Greve Claës Wachtmeisters giftermål med icke-adliga Mari äventyrade godset Trolle-Ljungbys framtid. Paret skildes 2018.
Foto: IBL/TRE FOTOGRAFER

Kärleken till en icke-adlig kvinna höll på att kosta greve Claës Wachtmeister rätten till Sveriges mest åtråvärda gods: Trolle Ljungby.

Ett testamente från 1700-talet hindrade nämligen arvingen att gifta sig med någon ”ofrälse”.

Men en oväntad kupp ändrade allt, har Kristianstadsbladet rapporterat.

Familjefejden på skånska godset Trolle-Ljungby, där till och med drottning Silvias högra hand Kirstine von Blixen-Finecke hamnat i skottgluggen, fortsätter att skaka den svenska adeln.

Nu visar det sig kärleken var nära att ändra på hela historien.

Kristianstadsbladet rapporterade nyligen om hur den tilltänkta arvingen Claës Wachtmeister höll på att förlora rätten till det åtråvärda godset - på grund av sin kärlek till en icke-adlig kvinna.

De inblandade i adelns turbulens

Fredrik Trolle 1693-1770:

Militär och fideikommissarie som skrev testamente 1755 om att en arvinge inte fick gifta sig med någon utanför adeln.


Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister:

96-årige greven är godset Trolle-Ljungbys starke man. Han har skrivit ett jaktavtal som ska gälla i 20 år, något som framtida arvtagaren Claës Wachtmeister och hans son Carl-Fredrik protesterar mot då de anser att det leder till att godset förlorar miljontals kronor per år.


Claës Wachtmeister:

Godsets arvtagare var tidigare gift med en icke-adlig kvinna, vilket äventyrade godsets framtid på grund av Fredrik Trolles testamente från 1755.


Knut Wachtmeister 1924-2017:

Claës pappa och Hans-Gabriels yngre bror.


Carl-Fredrik Wachtmeister:

Claës son som petades från styrelsen när han kritiserade jaktavtalet.


Kirstine von Blixen-Finecke:

Drottning Silvias högra hand är gift med Hans-Gabriel Trolle Wachtmeisters halvbrors son, och är därmed en potentiell arvinge.


Linus Larsson:

Jaktmästare och Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeisters närmaste medarbetare. Har tecknat ett avtal som i 20 år ger honom ensamrätt till godsets eftertraktade jaktmarker, som han sedan kan ta betalt för att andra ska jaga på.

Bodde i kunglig paradvilla

Enligt en punkt i fideikommissarien Fredrik Trolles testamente från 1755 fick en arvinge inte ”göra något ofrälse gifte”, alltså inte gifta sig med någon utanför adeln.

Det hade Claës Wachtmeister, som tidigt betraktades som den som en dag ska ta över de eftertraktade fideikommissen Trolle-Ljungby och Årup.

I många år bodde Claës Wachtmeister och hustrun Mari Wachtmeister i Drottningens Paviljong, Djurgårdens kungligaste paradvilla som länge sades vara påtänkt för något av kungabarnen.

Claës Wachtmeister ansågs vara väl förberedd för att bli huvudägare av egendomen, där bland annat nuvarande Kung Carl XVI Gustaf jagat.

Godsets starke man Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister, en av Skånes största markägare och en av Sveriges rikaste adelspersoner. hade i början av 2000-talet tillfälligt skrivit över 70 procent av aktierna i Trolle-Ljungby AB till Claës Wachtmeister.

Carl XVI Gustaf deltog i jakt på Trolle-Ljungby hos greve Hans Gabriel Trolle Wachtmeister. Här i december 1974.
Foto: ÅKE SIVELAND / BILDER I SYD

Kärleken äventyrade godsets framtid

Men då var hela avtalet i gungning.

Godsets framtid äventyrade på grund av testamentet och Claës Wachtmeisters kärlek till en icke-adlig kvinna.

På flera sätt gick testamentet från 1755 i linje med fideikommissets själva väsen, ett idag kontroversiellt adligt privilegium där marken går i arv till den jordägande släktens äldste son.

Ett system som avskaffats i alla länder utom Sverige.

Greve Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister är 96 år och har nyligen tecknat ett 20 år långt, kontroversiellt jaktavtal med sin nära medarbetare, jaktmästare Linus Larsson.
Foto: GUGGE ZELANDER

Så blev greven maktspelare

Men 2001 hände något som skulle få stormen att mattas av - för den gången.

Claës Wachtmeisters far tillika Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeisters bror, Knut Wachtmeister, ansökte nämligen om ändring i Fredrik Trolles testamente från 1755.

Detta ledde till att Claës Wachtmeister fick dispens att ärva godset, vilket i dag gör honom till den maktspelare han är i den uppmärksammade konflikten med Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister.

Den här gången handlar turbulensen om att Claës Wachtmeister och hans son Carl-Fredrik Wachtmeister försöker stoppa ett avtal som gäller Sveriges bästa bockjaktmarker - och som de anser lurar godset på miljontals kronor varje år.

Drottning Silvias högra hand och närmaste medarbetare, Kirstine von Blixen-Finecke. ”För mig är det viktigt att påpeka att Hovet inte har något som helst med mitt uppdrag på Trolle Ljungby att göra”, har den sistnämnda mejlat Kvällsposten.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Drottning Silvias högra hand i skottgluggen

Jaktavtalet, som greven tecknat med sin jaktmästare Linus Larsson, ska gälla i 20 år och har tecknats till ett lägre pris än marknadsvärdet.

Det omtvistade avtalet innehåller dessutom en ovanlig bilaga där Drottning Silvias högra hand och närmaste medarbetare, Kirstine von Blixen-Finecke som också är potentiell arvinge, intygar att 96-årige greven ”vid sunt och fullt förstånd” undertecknat avtalet.

Claës Wachtmeisters son, Carl-Fredrik Wachtmeister, bor på godset men petades från styrelsen när han protesterade mot jaktavtalet.
Foto: INGELA RUTBERG / KRISTIANSTADSBLADET

Linus Larsson och Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister, även kallad HG, har via en jurist svarat att Carl-Fredrik Wachtmeister, som bor på godset bara meter ifrån HG, agerat ”trolöst” när han motsatt sig jaktavtalet.

Kvällsposten har sökt Claës Wachtmeister och Carl-Fredrik Wachtmeister som inte vill uttala sig.

Inte heller Linus Larsson vill kommentera uppgifterna.

Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister har inte svarat.

Läs mer

Här är hovdamens drag som kan avgöra miljonbråk 

Bondeupproret mot greven Trolle-Wachtmeister 

Så reagerar den rike greven på böndernas uppror 

Skånska grevarnas strid om jaktmiljonerna 

Striden om slottet - greve sparkar släkting 

Ladda ner Kvällspostens app.