Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skånskt fornminne rasar – kritiken: ”Skäms över det”

Kivikgraven är på väg att rasa in.
Foto: Shutterstock
Fornminnen använder sig av samma ekonomiska pott som kungliga slott, här Drottningholm.

Det skånska fornminnet Kiviksgraven är på väg att rasa in – men pengarna för att återställa det i Norden unika bronsåldersröset saknas.

Nu riktas kritik mot att fornminnen tvingas äska pengar ur samma pott som kungliga slott, rapporterar Sydsvenskan.

– Ska vi renovera teatern på Drottningholm eller ska vi fixa Kiviksgraven? Då blir det Drottningholm varje gång, säger arkeologiprofessor Joakim Goldhahn vid Linnéuniversitetet i Kalmar, som är expert på bronsåldern och hällristningar, till tidningen.

Nordens enda bronsåldersröse med hällkista täckt med hällbilder, håller på att rasa in och hålls stängd för besökare – något som flera lokala medier tidigare rapporterat om.

– Jag blir förfärad, det gör ont i hjärtat, säger arkeolog Ann-Louise Svensson Ferngård, som tagit hand om graven, till TT.

Hård konkurrens

Ett tag såg det ut som att en restaurering av graven var på gång, berättar hon.

– Det var sagt så på ett möte, men sedan fanns det inga pengar. Det säger staten.

Fornminnet ägs nämligen av staten och ska tillsammans med över hundra andra statligt ägda objekt därmed underhållas med anslag därifrån. Men konkurrensen om de 340 miljoner kronor som Statens Fastighetsverk (SFV) fått från regeringen i år är hård, och pengarna är enligt Sydsvenskan intecknade sedan länge.

Sjunker ihop

Det lämnar just nu Kiviksgraven, 75 meter i diameter, ensam i sitt förfall, då röset sjunker ihop och stenar faller ner från rösets konstruktion. Fornminnet hålls i nuläget stängt för besökare på grund av rasrisk.

Den ersättning som arkeolog Ann-Louise Svensson Ferngård fått för att hålla öppet, ta emot besökare samt hålla i ordning runt graven har slutat komma.

– I och med att pengar inte kommer har jag inte kunnat sköta om det eller ens kunnat klippa gräset runt om, säger hon till TT och fortsätter:

– Kiviksborna skäms över platsen.

FLER NYHETER: Hör den skånsktalande papegojan Sune

Gör succé på nätet: ”Hade du sällskap i natt?”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!