Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska vintervädret ledde till fördubbling av benbrott

Akutmottagningen vid sjukhuset i Lund.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Akutmottagningen vid sjukhuset i Lund.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Det skånska vintervädret ledde till att 68 personer med olika typer av benbrott sökte vård på akuten i Lund i helgen. 

Det var dubbelt så många som föregående helg enligt SVT.

Väntetiden på akuten i Lund blev längre än normalt på grund av det ökade patienttrycket. 

– Den ökade med i snitt två timmar jämfört med snittet under hela december, från fyra till sex timmar, säger Magnus Aspegren, pressansvarig på SUS i Lund och Malmö, till SVT.

En patient tvingades vänta i 15 timmar.

– Akuten i Lund fick ta hand om 68 patienter med olika typer av benbrott. Helgen dessförinnan hade man 35 patienter så det är nästan en fördubbling, säger Magnus Aspegren till SVT.

”Yngre personer rör sig mer ute nu”

Även om halkolyckor normalt sett är vanligast bland äldre personer har det kommit in många yngre patienter med benbrott till akuten sedan vintern slog till i Skåne.

– Det kan nog ha att göra med pandemin att göra. De äldre håller sig hemma, medan yngre personer rör sig mer ute nu. Tur i oturen var också att vi hade färre covid-patienter inlagda i helgen, så det fanns plats att lägga in de ortopedpatienter som behövde stanna på sjukhuset, säger Magnus Aspegren till SVT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!