Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska genombrottet i alzheimers-forskningen

Ett blodprov kommer att ersätta det mer komplicerade och för patienten obekväma provet på ryggmärgsvätska när man ska ställa diagnos på Alzheimers sjukdom.
Foto: Colourbox
Foto: HELENA SJÖGREN / HELENA SJÖGREN
Foto: HELENA SJÖGREN / HELENA SJÖGREN
Foto: Kennet Ruona / Kennet Ruona

Ett enkelt blodprov kan visa om du lider av Alzheimers sjukdom. 

Genombrottet kommer från professor Oskar Hansson och hans team i Lund – och nu ska blodproven testas i en studie på 15 vårdcentraler i Skåne. 

Den som varit med om att lämna prov på sin ryggmärgsvätska vet att en nål in i ryggen väcker känslor av obehag. Enbart läkare får göra en sådan manöver. Men när en patient som misstänks ha Alzheimers sjukdom ska få sin diagnos ingår just ryggmärgsprov.

Inom en nära framtid ska det räcka med att gå till sin vårdcentral och mäta förekomsten av ett visst protein, tau, i blodet. Tidigare har det varit svårt att mäta tau i blodet eftersom det där förekommer i låga nivåer. I ryggmärgsvätskan är det avsevärt lättare att mäta tauproteinet, men alltså mer komplicerat.

Oskar Hansson och hans forskningsteam vid klinisk minnesforskning på Lunds universitet och minneskliniken på Skånes universitetssjukhus har genom den här metoden gjort ett genombrott när det gäller möjligheterna att hjälpa personer med Alzheimers sjukdom.

Minneskliniken i Malmö är en av flera i Skåne där patienter som deltar i studien kommer att undersökas.
Foto: HELENA SJÖGREN / HELENA SJÖGREN

Smygande sjukdom

Tau, eller P-tau181 som det heter, sprids först omärkligt i hjärnan men blir efterhand alltmer tydligt när minnet börjar svikta. Genom ett blodprov går det att på ett betydligt enklare sätt mäta mängden tau redan även långt innan sjukdomen utvecklats och på så sätt även mildra symptomen.

När kan man gå till till en vårdcentral och lämna ett sådant här blodprov?

– Om två till tre år. På specialistkliniker kan det bli möjligt inom ett eller två år, säger Oskar Hansson.

Tidpunkten för när det blir möjligt att lämna blodprov på vårdcentraler avgörs helt enkelt av när medicintekniska företag utvecklat och förfinat laboratorieutrustningen som används. Det är samma teknik som används för en lång rad andra prover som tas inom sjukvården. 

Svaret kan komma så snabbt som inom ett dygn.

– Det är automatiserade analysmaskiner. Den här typen av maskiner mäter redan 30 till 40 proteiner. Så det är bara att det här proteinet ska läggas till så att det kan mätas, säger Oskar Hansson.

Träffa säkert och rätt

Den här sortens sjukdomar är inte helt enkla att upptäcka. Alzheimers är en av flera demenssjukdomar och dåligt minne behöver inte vara orsakat av just demens. Det gäller att träffa rätt med så stor säkerhet som möjligt och så tidigt som möjligt.

Studien på de femton skånska vårdcentralerna har som mål att uppnå flera saker. De som väljer att delta och lämna blodprov kan dock inte räkna med att slippa lämna prov på sin ryggmärgsvätska.

– Vi kommer inte bara utvärdera blodprovet. Vi kommer också utreda enkla test av minnet och andra funktioner som man till exempel kan göra det på sin smartphone. Vi ska försöka hitta den bästa kombinationen av ett enkelt sådant test och blodprovet. Det är målet med den studien som är pågående, säger Oskar Hansson.

De som blir tillfrågade om att delta i studien kommer också att utredas på minneskliniken.

Studien i Skåne ska vara klar om två år.


TV: Fler nyheter från Sydsverige

Vellinge vill stänga Naturum – får hård kritik.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!