Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska spettkakans existens allvarligt hotad

Kvällspostens chefredaktör Magnus Ringman uppvaktade nyligen danska drottning Margrethe med en skånsk spettekaka.Foto: JENS CHRISTIAN
Spettkakans skånska historia kan snart vara slut, om man ska tro de som finns kvar i branschen. Foto: PERNILLA WÄSTBERG
Foto: OKÄND

Larmet går - ”Spiddekagan”, landskapets upphöjda bakverk, är på utdöende.

Orsaken är att bagarna faller ifrån. Snart kan den sista skånska spettkakan vara bakad.

Det är alarmerande uppgifter som sprids. En efter en försvinner spettkaksbagarna i Skåne.

En viktig del av det skånska kulturarvet är på väg att gå förlorat, konstaterar  Sydsvenskan efter en genomlysning av kakans skånska värld.

För åtta år sedan fanns ett 20-tal spettkaksbagerier, eller spettekaksbagerier, runtom i Skåne. Kärt barn har många namn.  Nu är bara ett fåtal kvar.

Vad beror det på?

Ett av svaren kan vara att den anses omodern och tillhör en förgången tid. 

Kakans enkla ingredienser är ägg, socker och potatismjöl. Smeten ringlas sedan över ett roterande spett under lång tid. Att baka en kaka kan ta sex timmar.

Åker gräddfil

Dåvarande språkröret Gustav Fridolin använde en gång spettekakan som symbol när han beskrev alliansens skolpolitik. Han konstaterade politiken sjönk ihop som en spettekaka i slutet av ett skånskt bröllop. 

De mer nyanserade kritikerna menar att spettekakan helt enkelt ligger fel i tiden.

Den är väldigt söt och spröd. Den har inget motstånd, utan smälter i munnen. Och går på tvärs mot dagens trender med surdegsbröd och tuggmotstånd. 

Men samtidigt åker den fotfarande gräddfil in i de finaste av salonger. När hertigen av Skåne, kronprinsessan Victorias gosse, skulle döpas bakade Jögen Vollmer i Sjöbo en specialkreation till lillprinsens ära.

Tidningen berättar att kakan blev över två meter hög, 800 ägg gick åt och hela baket tog tolv timmar från start till mål, trots insats av hustrun Rita.

Vid förra årets valrörelse beställde Annie Lööf 700 kakor av bageriet i Sjöbo.

Och när Kvällsposten nyligen beviljades intervjutid hos danska drottning Margrethe passade chefredaktör Magnus Ringman på att smyga med en ”spiddekaga” som ge bort-present.

Medan vakterna såg förvånade ut över det märkliga bakverket slapp dronningen upp i ett av sina största leenden. Hon beordrade därefter att kakan omedelbart skulle transporteras till den privata bostaden på Fredensborg.

Svårt hantverk

Men även om intresset består försvinner alltså bagerierna nu en efter en. I juni försvann Tillbergs spettekaksbageri i Tyringe. Nordqvist bageri i Eslöv är till försäljning på Blocket.

Jörgen Vollmer, landskapets störste i branschen, vill också med ålderns rätt sälja.

Vollmer konstaterar att det fanns tjugotalet bagerier för åtta år sedan. I dag finns inte ens hälften kvar.

Matetnologen Håkan Jönsson är inte förvånad över utvecklingen.

– Det stora bekymret för spettekakan är arbetstiden, säger han till Sydsvenskan. Det är också ett hantverk som är monotont och repetitivt.

Tragga och illanes? Hur bra är du på skånska? Testa dig själv

Vet du var ”muled” betyder? Klarar du språktestet med Lars-Yngve?