Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska patienters telefonnummer lagras

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Pia Lundbom är hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Skåne.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Numera kan skånska patienter ha samtal med läkare via videobesök. OBS: genrebild.Foto: KRISTOFER SANDBERG

För att avlasta skånska vårdcentraler under coronapandemin införde Region Skåne videobesök för patienter.

Men det finns säkerhetsbrister i tjänsten då sekretessbelagda uppgifter lagras på utländska dataservrar, rapporterar P4 Malmöhus.

– Vi satte patientsäkerhet mot att piloten inte var färdig riktigt fullt ut, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör som tog beslut att driftsätta tjänsten.

Region Skåne införde tjänsten den 8 maj då drygt 200 mottagningar började erbjuda videobesök till patienter som söker vård, i de fall det lämpar sig.

Anledningen var att Region Skåne dels ville avlasta vården och dels ge möjligheten till vårdpersonal som satt i karantän att enkelt kunna fortsätta arbeta och ge vård till patienter.

Men videotjänsten kan innebära säkerhetsrisker för patienterna. 

Sekretessbelagt information om patienterna, bland annat mobiltelefonnummer och IP-adresser lagras på utländska dataservrar, något som Region Skåne inte hade informerat användarna om när tjänsten lanserades, enligt P4 Malmöhus.

”Den var inte färdig”

Pia Lundbom som beslutade om att driftsätta videobesök har gett tillstånd till tjänsten i sex månader.

Region Skånes bedömde i en egen analys att vissa risker är fortsatt höga sedan tjänsten lanserades. Enligt P4 Malmöhus står det att en av leverantörerna till tjänsten har tillgång till krypteringsnycklarna som kan ge tillgång till sekretessbelagd information om patienterna.

– När covid-19 kom insåg vi att vi hamnar i en situation där vi inte fysiskt kan träffa patienter, där det finns en hög medicinsk prioritet att träffa dem, och vi satte då patientsäkerhet mot att piloten inte var färdig riktigt fullt ut, säger Pia Lundbom.

TV: Corona märktes knappt under helgen i Köpenhamn

Nästan som vanligt – men svenskar saknas i Köpenhamn