Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skånska paret sålde allt – för ett liv till havs

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Vera, sex månader, Malin Löf, 32, Johan Hammarlund, 42.
Foto: RAN Sailing / RAN Sailing
Båten RAN II är deras andra segelbåt tillsammans.
Foto: RAN Sailing / RAN Sailing
Malin Löf ombord på RAN II.
Foto: RAN Sailing / RAN Sailing

Skåningarna Malin Löf och Johan Hammarlund sålde allt de ägde och gav sig ut på ett äventyr med hela världen som destination.

De senaste fyra åren har de spenderat till havs, i november fick besättningen dessutom tillökning – i form av dottern Vera.

– Det bästa är friheten, säger Malin Löf, 32.

När skåningarna Malin Löf, 32, och Johan Hammarlund, 42, hade sin första dejt ombord på Johans gamla båt år 2014 i Malmö hade de aldrig kunnat ana att de sex år senare skulle ha hunnit med att segla runt halva jordklotet tillsammans.

– Jag hade aldrig varit ombord på en segelbåt innan men alltid gillat att resa och testa nya saker. När jag träffade Johan kände jag att jag äntligen hittat någon som är som mig, säger Malin Löf.

Malin Löf är socionom i botten och arbetade på socialtjänsten medan Johan är möbelsnickare i grunden men jobbade som produktchef för Bosch.

– Jag har ju seglat en hel del innan vi träffades. Men när jag träffade Malin hade jag redan en båt och då föddes tanken att vi skulle segla tillsammans, säger Johan Hammarlund.

Det var den gemensamma lusten efter äventyr och resande samt att de båda var trötta på 9 till 5-livet som fick dem att år 2016 säga upp sig, sälja alla ägodelar och lämna Malmö bakom sig. 

Nu har de hunnit med att uppleva allt från hur späckhuggare hoppar framför båten i Alaska till att hamna mitt i en åskstorm utanför Columbias kust.

De vackra vyerna i Alaska glömmer de aldrig.
Foto: RAN Sailing / RAN Sailing
Familjens hemmahamn är i Västra Hamnen i Malmö.
Foto: RAN Sailing / RAN Sailing

Fick dottern Vera i november

Färden har bland annat tagit dem till Karibien, Hawaii, Alaska, Kanada, USA:s västkust, och Mexiko.

– Vi kan stanna hur länge vi vill på ett ställe för vi har hemmet med oss. Man blir lite som en del av samhället och får se så mycket mer av alla platser. Dessutom får man naturupplevelsen, säger Malin Löf och fortsätter:

– Det bästa är friheten. Att kunna gå upp på morgonen och göra vad man vill. Är vi i tropikerna kan vi välja att hoppa ner i havet och snorkla. Vill vi åka vidare eller vill vi fixa något med båten. Många tror dock att vi bara ligger och solar hela dagarna. Det kan man inte. Det är en livsstil att bo på båt, mycket jobb, säger Malin Löf.

På båten har de två sovrum, två toaletter, kök och ”salong”.
Foto: RAN Sailing / RAN Sailing

Det kanske största äventyret började i november förra året – då föddes dottern Vera som nu är sex månader gammal. 

– När vi fick veta att vi skulle ha barn fick vi planera om. Vi ville hem till Sverige och föda. Sedan fick vi barn och en ny båt på samma vecka, säger Malin Löf. 

Utmaningen att kombinera familjelivet med livet till havs och hela världen som hemort är ingenting som bekymrar paret.

– Det är en omställning att ha både barn och båt. Det går långsammare. Man får tänka efter mer med vädret och en får ta hand om båten och en får ta hand om Vera när man seglar men det är jättekul. Vi har träffat många familjer som seglat och berättar hur fantastiskt det är. Föräldrar och barn får vara tillsammans så mycket och barnen lär sig otroligt mycket, säger Malin Löf.

”Vänta inte för länge”

Coronakrisen gör att den lilla familjen nu får hålla sig på hemmaplan, i Malmö, en tid. De har gjort lite seglingar i Öresund under våren och planen är att segla genom Sverige i sommar via ostkusten, Göta kanal och sedan Västkusten.

De försörjer sig på att dokumentera sina resor via sociala medier och kanalen ”RAN Sailing”. De ser seglandet som en livsstil och har inga planer återvända till ”livet på land”.

– Vi har alltid sagt att vi gör det här så länge vi tycker det är kul. Seglandet är ju bara färdmedlet. Man kommer till olika nya platser, möter kulturer och människor, säger Johan Hammarlund.

Paret har hunnit med att segla över halva jorden.
Livet på segelbåt innebär både mycket jobb men också mycket frihet enligt Malin Löf.
Foto: RAN Sailing / RAN Sailing

På båten har de två toaletter, dusch, två sovrum, ett litet kök och ”salongen”. Dessutom är de så gott som självförsörjande med solpaneler som ger ström. Inom kort ska de dessutom skaffa en omvandlare som gör saltvatten till dricksvatten.

– Det bästa är att man har sitt hem med sig oavsett vart man åker. Det är ett fantastiskt sätt att resa på, säger Johan Hammarlund.

Båda två ger rådet till andra som drömmer om att ge sig ut på äventyr att våga, inte planera för länge och testa sig fram.

– Vänta inte för länge. Vill man göra något i livet går det ofta att lösa under tiden även om det inte blir perfekt med en gång, säger Malin Löf.

Familjen slopade flyget - åkte på tågluff:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!