Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska miljardärens staty invigdes – på Kuba

På plats vid invigningen var Alvaro Gómez (projektkoordinator), Yanet Berto (teknisk koordinator), författaren Jennifer Clement, Christin och Dan Olofsson, Johan Falkman, Isbel Ferreiro (vid Hemingway museet), Sonia Virgen Pérez Mojena (president vid President of Patrimony Institute) och Grisel Fraga Leal (direktör vid Hemingway museet).Foto: Arien Chang Castan
Foto: Arien Chang Castan
Foto: Arien Chang Castan

Inför pompa och ståt invigdes den skånska statyn föreställande Ernest Hemingway på Kuba.

Invigningen följdes av en rad celebriteter – däribland Nisse Hellberg, jazzmusikern Gunhild Carling och den svenska ambassadören Tomas Wiklund.

Statyn kommer stå i anslutning till Ernest Hemingways tidigare hem, Finca Vigía. 

Ernest Hemingway statyn är finansierad av den skånska miljardären Dan Olofsson, som äger Skandinaviens största Hemingway-bibliotek och som själv är en stor beundrade av Hemingways litteratur.

Själva statyn är över två meter hög och visades upp för allmänheten för första gången i oktober, när den gjorde ett snabbesök i Malmö.

Skaparen är den skånska konstnären Johan Falkman. 

– Jag är mycket nöjd med resultatet. Den blev precis som jag tänkte mig, säger han.

Tidigare under hösten flögs statyn till Kuba med ett specialchartrat plan. I samband med att den kubanska huvudstaden Havanna fyllde 500 år var det dags för bystens officiella invigning, utanför det som på 40- och 50-talet var Ernest Hemingways kubanska hem – Finca Vigia.

Johan Falkman och Dan Olofsson visade upp statyn föreställande Ernest Hemingway i Malmö innan den flögs till Kuba. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Flera stora profiler på plats 

Flera sydsvenska profiler närvarande vid invigningen, som bevakades intensivt av kubanska medier. Bland annat besöktes invigningen av Nisse Hellberg, känd som frontman för det skånska bandet Wilmer X. Den svenska ambassadören Tomas Wiklund var också på plats.

Underhållningen stod bland annat den kubanska skådespelaren Emilio del Valle för. Den svenska jazzmusikern Gunhild Carling var också på plats för att underhålla de lite drygt 200 gästerna. 

Under invigningen spelades även en speciell klockringning av Sankt Petri kyrka i Malmö upp i kubansk radio. 

Bland gästerna fanns Johan Falkman (i svart) som skapade bysten och Christin och Dan Olofsson.Foto: Arien Chang Castan
Bysten är över två meter hög och flögs till Kuba med ett specialchartrat plan.Foto: Arien Chang Castan
Gunhild Carling och Nisse Hellberg var båda på plats när den skånska statyn av Ernest Hemingway invigdes på Kuba. Foto: Arien Chang Castan
Lite drygt 200 gäster var på plats när bysten invigdes, fler av av dem kubanska medier.Foto: Arien Chang Castan

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!