Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska matjätten tvingas banta efter stora förluster

Familjen Bergendahl – det okända imperiet
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Den skånska matjätten Bergendahls Foods avser spara 200 miljoner efter att i höstas ha redovisat sin största förlust någonsin, skriver Sydsvenskan.

Bland annat ska 50 tjänster försvinna.

– Exakt hur det ser ut och när i tiden det kommer har vi inte riktigt klart ännu, säger Håkan Åkerström till Sydsvenskan.

Bakom förlusten ligger bland annat olönsamma stormarknader och misslyckad e-handelssatsning. Bolagets största verksamhetsområde är City Gross, en matbutikskedja med drygt 40 stormarknader. Där har man tidigare tvingats stänga fyra olönsamma butiker.

Nu presenterar Bergendahls Foods ett omfattande åtgärdsprogram för att vända siffrorna rätt igen. Bland annat ska personalstyrkan minskas med 50 tjänster på tjänstemanna sidan. De fackliga förhandlingarna inleds under onsdagen.

– Vi inleder fackliga förhandlingar, så vi kan inte säga något om den processen, säger vd:n Håkan Åkerström till Sydsvenskan.

Har ändrat sig

Det nya åtgärdsprogrammet innebär även att det kommer bli nedskärningar inom bolagets butiks- och logistikverksamhet.

– Det kommer bli nedskärningar på timmar, både på logistik och butik. Exakt hur det ser ut och när i tiden det kommer har vi inte riktigt klart ännu, säger Håkan Åkerström till Sydsvenskan.

Tidigare har Håkan Åkerström sagt i intervjuer att det inte är aktuellt med stora personalneddragningar, men menar nu att det är ett steg i att effektivisera verksamheten.

– Det är väl två saker, delvis att intäkterna inte blivit som vi hade tänkt oss och att vi ser att det finns en effektiviseringspotential, säger Håkan Åkerström till Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!