Skånska kvinnans ord om livet med IS i Syrien

Den så kallade IS-kvinnan förnekar brott.
Kvinnan bodde i Landskrona innan hon reste till Syrien.
Foto: Polisen
IS så kallade Kalifat i Raqqa är numera upplöst.
Foto: AP / AP

Den unga kvinnan riskerar fängelse för att ha tagit med sitt barn och rest till terrorsekten IS. 

Kvinnan påstår att hon föll offer för IS propaganda efter att ha hamnat i en livskris.

– Allt jag fick höra kändes rätt för mig i det ögonblicket, säger hon i ett dokument som hennes försvarare lämnat in till Lunds tingsrätt. 

Två terrorexperters vittnesmål står mot varandra och kan avgöra hur domstolen dömer den unga kvinnan.

I dag inleds rättegången mot kvinnan i Lunds tingsrätt.

På ett gammalt foto tittar kvinnan, som tidigare bodde i Landskrona, in i kameran klädd i bland annat en huvtröja och med håret uppsatt i en knut. På måndag står hon inför rätta i Lunds tingsrätt och ska berätta varför hon reste till Syrien och IS för sex år sedan.

Den unga kvinnan som i dag är 31 år gammal har valt att vara tyst och inte svara på frågor under förundersökningen mot henne. Hon misstänks för grov egenmäktighet med barn och har varit häktad i sin frånvaro i sex år fram till hon greps på Arlanda med tre barn den 30 november förra året.

Hennes berättelse handlar om religionen. Men också om att hon känner sig sig lurad. I ett dokument som skickats till tingsrätten berättar kvinnan sin version av vad som hänt. Försvarsadvokaten Lars Kruse hoppas att dokumentet ska fria kvinnan från grov egenmäktighet. 

Hon hade tidigare inte använt hijab och egentligen inte praktiserat islam. Men så mötte hon en kvinna på Facebook.

– Det var som om någon målade en vacker bild. Det kändes rätt. Allt jag fick höra kändes rätt för mig i det ögonblicket. Det handlade inte om IS. Om något som motsvarade den bilden fanns ville jag jag åka dit, berättar hon i dokumentet.

Det här påstås vara en bild på kvinnan som fanns på ett Facebookkonto efter att hon anlänt till Syrien.
Foto: Polisen
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Hamnade i en livskris

Enligt kvinnan kände hon sig aldrig hemma i Sverige. Svenskar såg henne som arab men hon hade aldrig lärt sig arabiska. När hennes mamma dog hamnade hon i en livskris, uppger hon. Det bekräftas också av andra.

Propagandan om en fristad hos IS tycks ha tagit henne med storm. Men det var enligt henne inte något vackert hon mötte. IS tog ifrån henne mobilen. Hon placerades i ett kvinnohus.

– Hon ville återvända till Sverige och hade en returbiljett till sig och sonen men hindrades, säger hennes advokat Lars Kruse.

Enligt kvinnan tvingades hon i stället vara inspärrad i kvinnohuset och kunde lämna det först när hon gift sig med en man från Tunisien.  

”Klart hon visste” 

Kvinnans äldsta barn, en pojke på 8 år, bor nu hos sin pappa. Mamma och pappan hade tidigare gemensam vårdnad. Han fick ensam vårdnad efter att kvinnan rest till Syrien och inte återvänt. De två yngsta barnen har omhändertagits av sociala myndigheter.

Den ende som talat med henne om varför hon reste till IS och vad som sedan hände är förutom hennes advokat en amerikansk terrorforskare och psykiater, Anne Speckhard. Hon har bland annat anlitats av amerikanska försvarsmakten. 

En avgörande fråga är vad kvinnan egentligen visste, eller kunde få veta, när hon enligt sina egna uppgifter tog sig till IS i augusti 2014 i ett sökande efter religionen. 

– Klart att hon visste vad hon reste till, säger Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan och svensk expert på terrorforskning, i ett polisförhör.

Han är kallad att vittna i rättegången mot kvinnan.

Instängd och avstängd hos IS

Anne Speckhard har en annan uppfattning.

”Hon kunde inte vid den här tidpunkten kritiskt utvärdera IS budskap på sociala medier”, skriver Anne Speckhard i den utredning hon gjort på uppdrag av kvinnans försvarare Lars Kruse.

De två terrorexperternas vittnesmål kommer att ställas mot varandra i tingsrätten. 

Shiyar Ali, representant för det nordöstliga självstyret i Syrien, SDF, påstår dock att kvinnan var något helt annat än ett offer för IS. Han är kallad som vittne och hävdar att kvinnan varit språkrör för IS på internet och försökt locka andra till terrorsekten. Ytterligare en person påstår samma sak.

Det förnekar kvinnan och får stöd av en kvinna som Anne Speckhard talat med. Den kvinnan har berättat vad hon visste om den 31-åriga kvinnan på villkor att hennes namn inte röjs.

”Jag kommer ihåg att hon inte var politisk. Hon visste väldigt lite om islam, berättar kvinnan som anser det vara helt uteslutet att den 31-åriga kvinnan använts för att rekrytera andra.

Skrämdes av vakternas vapen

Efter att ha flytt från IS hamnade den 31-åriga kvinnan i kurdiska SDF:s flyktingläger.

– Jag var i 2,5 vecka i al-Hol, sedan flyttade de alla kvinnor från al-Hol till al-Roj, berättar kvinnan för Anne Speckhard.

Då hade hon förutom sonen ett sex månader gammalt barn och var gravid i tredje månaden med sitt tredje barn som föddes i flyktinglägret.

De två yngsta barnen fick hon med mannen från Tunisien som hon gifte sig med hos IS i Raqqa. Kvinnan rymde senare från lägret till Turkiet och efter kontakt med svenska myndigheter flögs hon hem till Sverige.

I Anne Speckhards utredning framkommer också anmärkningsvärda uppgifter om SDF:s flyktingläger al-Hol. Kvinnan men också andra berättar att vakter kunde kräva sex för att hjälpa kvinnor med till exempel mat eller annat.

Sonen beskriver i ett förhör hur han och andra barn skrämdes av SDF:s vakter och deras vapen.

Kvinnan misstänks även för krigsbrott men det är oklart på vilket sätt. I den utredningen pågår fortfarande en förundersökning av svensk åklagare.

TV: Mer om IS

Svenska familjens liv med IS i Syrien.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!