Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska kravet: Sverige bör agera som Danmark

Expressen TV sänder direkt
Coronasmittan har slagit hårt mot både Sverige och Danmark.
Foto: Carl Carlert

I Danmark har skolorna stängt och myndigheterna har rätt att gå in i smittade personers hem.

Nu hörs krav från Skåne på att Sverige ska följa efter.

Samtidigt varnar andra för hysteri. 

– Det läskiga i dag är paniken som påverkar samhället så fruktansvärt, säger sjuksköterskan Anna Lowén.

I Sverige är osäkerheten stor huruvida skolor ska stängas eller ej i kampen mot coronaviruset covid-19.

– Vi är väldigt osäkra på hur det skulle påverka smittspridningen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens.

Den svenska regeringen har fått kritik för att agera sent och försiktigt, i tisdags sågs statsminister Stefan Löfven skaka hand med folk och svara osäkert om huruvida begränsningar av stora folksamlingar skulle införas.

I Staffanstorp, där kommunen vänt svenska Folkhälsomyndigheten ryggen och gått sin egen väg genom att bland annat stänga ner allt utom kärnverksamheterna, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) till Kvällsposten att ”Sverige borde agera mer som Danmark”.

På andra sidan Öresundsbron har skolorna nämligen redan stängts och regeringen föreslår fler nya tuffa lagar, sedan antalet coronasmittade i landet ökat dramatiskt och Sundhedsstyrelsen spått att upp till 5 600 danskar kan dö av viruset.

Danska sjuksköterskan Dea-Maria Videsen Eiter jobbar på en infektionsavdelning. ”Kanske hade vår stora ökning kunnat undvikas om man hade reagerat innan”, funderar hon.
Foto: Privat

Jobbar på infektionsavdelning i Danmark

En av de som påverkas av att skolorna stängt är Dea-Maria Videsen Eiter, sjuksköterska på Århus universitetssjukhus infektionsavdelning där flera testats för viruset.

Hennes tre barn, som är 5, 11 och 15 år, måste nu gå hemma på dagarna medan hon bekämpar viruset.

Hon välkomnar beslutet att stänga alla skolor i två veckor.

– Det är nödvändigt för att minska smittspridningen. Vi måste ta situationen på allvar utan att få panik.

Vissa barn kan ändå få förskola och fritids

Ett argument för varför Sverige inte stänger skolor är att det kan ha stora negativa effekter på vården.

Dea-Maria säger att hon har tur att hennes man är sjukskriven och kan ta hand om barnen.

– Det är inte officiellt ännu men det kan komma en nödlösning med förskola och fritids för barn med föräldrar som har samhällsbärande tjänster. Sjukvårdspersonal, poliser och så vidare.

– Jag skulle tro att det är privatanställda, exempelvis i hotell- och restaurangbranschen, som har det jobbigast nu. De kan tvingas ta semester eller behöva gå hemma utan lön.

ENKÄT: Danmark har tuffare corona-bestämmelser än Sverige. Vilket land tycker du gör rätt?

Patrik Nilsson, 50, besiktningstekniker i Sölvesborg: ”Sverige gör rätt. Respektera situationen men ha så lite panik som möjligt”.
Foto: JENS CHRISTIAN
Jenny Nilsson, 30, mammaledig butikschef, Kristianstad: ”Danmark gör rätt. Sverige borde vara bättre med åtgärder och inte ta så lätt på detta. Det är viktigt att alla tar sitt ansvar även om man själv inte tillhör riskgruppen”.
Foto: JENS CHRISTIAN
Sven-Jörgen Persson, 69, pensionär i Hanaskog: ”Sverige gör rätt, det handlar mycket om eget ansvar. Att man inte utsätter sig själv eller andra för smitta eller smittrisk”.
Foto: JENS CHRISTIAN
Lena Nilsson, 54, före detta konditor, Skånes Fagerhult: ”Jag är förbannad över flatheten från myndigheter och privatpersoner i Sverige. Folk borde ta eget ansvar när de vet att de varit i väg i utsatta områden. Så Danmark gör rätt och Sverige är för slappt”.
Foto: JENS CHRISTIAN

Regeringen vill kunna tvinga sig in i folks hem

Nyligen föreslog den danska regeringen en ny lag som ger möjlighet för folkhälsomyndigheter att utan domstolsbeslut kunna tvinga sig in i folks hem om det finns misstankar att någon i bostaden har coronavirus. 

– Jag tänker att Sverige reagerar när och om det blir nödvändigt, säger Dea-Maria. Danmark har ju haft en stor spridning av smittade på kort tid och reagerar därför. Men kanske hade vår stora ökning kunnat undvikas om man hade reagerat innan.

I Sverige är beskedet fortfarande att friska barn ska gå i skolan oavsett om de rest i riskområden eller ej. I stället införs möjligheter att förlänga terminerna – i praktiken korta loven – och ha undervisning under helgerna, meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) på torsdagen.

Anna Lowén, sjuksköterska på Universitetssjukhuset i Lund: ”När svininfluensan fanns tvättade folk händerna och även antalet smittade av vanliga influensan minskade. Men den gången stannade inte allt av som nu. Hur kunde det bli så här?”
Foto: JENS CHRISTIAN

Svensk sjuksköterska: ”Fel budskap”

Hon får med håll av akutsjuksköterskan Anna Lowén på Universitetssjukhuset i Lund – stängda skolor ”ger helt fel budskap”, anser hon.

– Det har blivit en fruktansvärd hysteri kring detta när det finns åtgärder som inte är så dramatiska utan rätt basala.

– Tvätta händerna, respektera andra och stanna hemma om du har symptom. Men det här behandlas som pesten.

På torsdagen blev Anna Lowén uppringd av ett försäkringsbolag som ville sälja sjukförsäkring ”på grund av det farliga coronaviruset”.

– Jag är sjuksköterska och tycker förstås att vi ska ha respekt för detta. Men vi är väl förberedda, vården i Sverige håller en hög nivå. Mina kollegor upplever samma sak, vi är inte oroliga.

– Jag har ett barn som har astma, jag vill inte att någon ska drabbas. Men det läskiga idag är paniken som påverkar samhället så fruktansvärt. Viruset kommer att försvinna, tills dess ska vi vara försiktiga men inte sluta handla på affärer och agera i panik.

TV: Psykologens tips – så hanterar du din corona-oro

Björn Hedensjö, psykolog, om hur man bäst hanterar sin eventuella oro för coronaviruset.

LÄS MER:

Direktrapport - Spridningen av Coronaviruset  

LÄS MER

Skånska skolan håller öppet - trots smittad elev 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!