Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska kommuner gör upp om nytt jättefängelse

Kriminalvården planerar ett nytt sydsvenskt storfängelse och flera skånska kommuner vill ha anläggningen.Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Fem skånska orter vill få Kriminalvårdens nya jättefängelse.

Allt som allt kan fängelset innebära upp emot 400 nya arbetstillfällen.

– Just nu tittar vi enbart på Skåne som möjligt etableringsområde, säger Viktoria Rydholm, enhetschef på Kriminalvården, till Sydsvenskan.

Från början var tanken att Svedala skulle få det nya sydsvenska storfängelset, som ersätter Kirsebergsanstalten som stängdes 2015.

Men invånarna i Svedala protesterade mot förslaget, en folkomröstning arrangerades och till slut skrotades planerna. 

Då räckte Trelleborg upp armen med en önskan om att få fängelset i stället.

– När det började bli så mycket diskussioner i Svedala så lämnade vi in ett förslag till kommunstyrelsen om att föreslå fängelset här, sade Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) till Kvällsposten i somras.

Men Trelleborg är inte ensamma med sitt intresse – ytterligare fyra skånska kommuner vill få det kommande storfängelset, rapporterar Sydsvenskan

”Tittar enbart på Skåne”

De skånska kommuner som nu utmanar Trelleborg om den nya jätteanläggningen är Kristianstad, Hässleholm, Klippan och Hörby. 

Dessutom har småländska Emmaboda och Ljungby hört av sig till Kriminalvården, liksom Sölvesborg, Ronneby och Karlskrona i Blekinge. 

– Just nu tittar vi enbart på Skåne som möjligt etableringsområde, men vi utesluter inte någon sydsvensk ort. Vi har ett öppet förhållningssätt, säger Viktoria Rydholm, enhetschef på Kriminalvården, till Sydsvenskan. 

Färdigt tidigast 2027

Innan ett beslut kan tas om vart det kommande storfängelset ska planeras ska Kriminalvården bland annat förvisa sig om att det inte finns något starkt lokalt motstånd mot planerna, skriver Sydsvenskan.

Som allra tidigast väntas fängelset kunna tas i drift kring år 2027. 

– Ett bra vägnät är viktigt, liksom bra allmänna kommunikationer. Det ska finnas goda förutsättningar för våra medarbetare och för besökare att ta sig till anstalten, säger Viktoria Rydholm.