Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget – vill döpa skola efter Marie Fredriksson

Se bilderna från Marie Fredrikssons fantastiska karriär. Framgångarna med Roxette och tunga tiden efter hjärntumören.
Marie Fredriksson sörjs över hela världen efter sin död. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marie Fredriksson är en av Sveriges största musikaliska namn, hon avled den 9 december, 61 år gammal. Foto: TRACEY NEARMY / EPA TT NYHETSBYRÅN
Marie Fredriksson föddes i Östra Ljungby, men lämnade orten redan i den övre tonåren. Foto: JENS CHRISTIAN

Den avlidna musiklegendaren Marie Fredriksson kan hedras med en skola i hembygden Östra Ljungby. 

Enligt ett nytt förslag kan Pilagårdsskolan komma att döpas om efter henne. 

– Den ska byggas om och när de nyinvigs vore det passande att döpa den efter Marie Fredriksson, säger Rune Persson (S), ordförande för Barn- och utbildningsnämnden.

Redan 2004 fanns tankar på att hedra Marie Fredriksson i hennes hembygd Östra Ljungby, i Klippans kommun. Då var förslaget att döpa om en gata i orten efter henne.

Men förslaget slog aldrig igenom, glömdes bort och försvann. 

Efter att Marie Fredriksson avled i förra veckan väcktes tankarna om att hedra henne i Östra Ljungby till liv på nytt. Men nu är det inte en gata som kan komma att bära den legendariska musikerns internationellt kända namn – utan en skola. 

– Jag har tänkt om lite. Mitt nya förslag är att döpa om Pilagårdsskolan efter henne. Den ska byggas om och när de nyinvigs vore det passande att döpa den efter Marie Fredriksson, säger Rune Persson (S) är ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Klippan.

Hur tror du att det här kommer att tas emot?

– Hon har betytt så mycket för Östra Ljungby så det är inte klokt. Jag tror att alla i Östra Ljungby förväntar sig att det blir något sånt här. 

Föreslår tre olika namn  

Rune Persson är minst sagt rutinerad när det kommer till Klippans lokalpolitik, och det var han som redan 2004 lobbade för att döpa en gata efter Marie Fredriksson. Nu är det alltså i stället en skola som gäller, men Rune Persson vill inte sätta någon tidsram för när skolan kan få sitt nya namn. 

– Jag håller på att skapa opinion för det här nu. Som gammal politiker vet jag att det inte bara är att kasta ut ett förslag utan att ha backning för det, säger han. 

Hur är reaktionerna?

– Alla jag pratat med säger bara ”oh yes” och är jättepositiva.  

Rune Persson berättar att han i nuläget har tre namnförslag: 

Marie Fredriksson-skolan.

Fredriksson-skolan.

Marie-skolan.

– Men det får naturligtvis bli en process där alla får säga sitt och tycka till, tillägger han. 

Lång internationell karriär  

Marie Fredriksson är en av Sveriges mest framträdande artister och gjorde en lång och framgångsrik internationell karriär som ena halvan av duon Roxette, ihop med Per Gessle. Hennes solokarriär var också minst sagt framgångsrik, och hon levererade såväl musik på svenska som på engelska. 

Marie Fredriksson drabbades av cancer 2002 och kämpade både mot sjukdomen och mot strålskador under många år. På grund av sin sviktande hälsa slutade Marie Fredriksson turnera 2016. 

När hon fyllde 60 år i maj förra året släppte hon jazzsingeln ”Sing a song”, som en gåva till sina fans.

”Att släppa en låt på min födelsedag blir mitt sätt att visa tacksamhet för all den kärlek jag fått genom åren, det här är min 60-års present till mig själv och till alla fans”, sa hon i ett pressmeddelande då. 

Marie Fredriksson hade en framgångsrik karriär. Så minns svenska folket hennes musik.
Ladda ner KvP:s nyhetsapp.