Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skånska humlor till England en sista gång

Brittiska forskare har även i år fångat in humledrottningar i Skåne i ett försök att bygga upp en ny population av vallhumlor i södra England.

Elva brittiska forskare har i veckan varit i Landskrona, Lund och Ystad och ett 50-tal dräktiga vallhumledrottningar fångades in, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Humlorna transporteras i kyl i en skåpbil till England där de kommer att sitta i karantän i åtminstone två veckor innan de kan släppas ut.

Vallhumlan nästan utdöd

Det är femte året i rad, och det sista, som skånska humlor fångas in. I England ansågs vallhumlan fram tills nyligen utdöd.

– Vi har återvänt varje år för att vi velat ha en stor mångfald, om vi bara gjort det i ett par år hade vi inte haft så stor genetisk spännvidd. Men genom att komma tillbaka i fem år har vi lyckats mixa bakgrunderna samtidigt som vi utökat populationen i England, säger Nikki Gammans, som lett projektet, till P4 Malmöhus.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!