Snart kan svenska grisar bli en stor exportvara till Kina. Foto: MARTINA HUBERSnart kan svenska grisar bli en stor exportvara till Kina. Foto: MARTINA HUBER
Snart kan svenska grisar bli en stor exportvara till Kina. Foto: MARTINA HUBER
Fler svenska grisar behöver födas upp för att mätta den kinesiska marknaden. Foto: MARTINA HUBERFler svenska grisar behöver födas upp för att mätta den kinesiska marknaden. Foto: MARTINA HUBER
Fler svenska grisar behöver födas upp för att mätta den kinesiska marknaden. Foto: MARTINA HUBER
Margareta Åberg på Lantbrukarnas Riksförbund. Foto: Lantbrukarnas RiksförbundMargareta Åberg på Lantbrukarnas Riksförbund. Foto: Lantbrukarnas Riksförbund
Margareta Åberg på Lantbrukarnas Riksförbund. Foto: Lantbrukarnas Riksförbund

Skånska grisar – favoritmat i Kina

Publicerad

Snart kan svenska grisar bli en stor exportvara till Kina.

Affärerna skulle innebära ett uppsving för den svenska grisproduktionen, då fler grisar behöver födas upp för att mätta den kinesiska marknaden.

– Får vi en fungerande exportkanal till Kina behöver vi flera grisar, säger Margareta Åberg på Lantbrukarnas Riksförbund, till SVT.

Kineserna imponeras av det svenska djurskyddet, kretsloppet på gårdarna och den låga antibiotikaförbrukningen. Av den anledningen förväntas svenska grisar snart bli en stor exportvara till Kina.

Landbrukarnas Riksförbund, LRF, och de svenska grisproducenterna har länge haft affärer med Kina som mål. Representanter från LRF och Jordbruksverket har besökt Kina i förhoppning om en överenskommelse, och kinesiska delegationer har upprepade gånger varit på studiebesök i Skåne för att studera grisstall och slakterier, rapporterar SVT.

 

LÄS MER: Sviniga stölden från gård: 50 griskultingar

 

Grisens knorr, fötter och huvud är särskilda delikatesser i många kinesers ögon. Och anledningen till att delarna gärna får komma från svenska grisar, det tror Mattias Espert, grisbonde i Smygehamn, beror på att importerad mat ses som extra bra.

– Importerad mat verkar ha högre status än den inhemska. Att hitta ett land som har en trygg, stabil produktion där man kan följa köttet hela vägen, det tror jag är attraktivt för kineserna, säger han till SVT.

Kineserna uppskattar den svenska grishållningen.Foto: MARTINA HUBER

"Behöver fler grisar"

Den eventuella exporten till Kina skulle hjälpa grisbönderna till en bättre ekonomi, enligt LRF.

– Får vi en fungerande exportkanal till Kina behöver vi flera grisar. Vi tryggar många grisbönders framtid, även i lågkonjunkturer, säger Margareta Åberg på Lantbrukarnas Riksförbund.

Förhandlingar mellan Sverige och Kina återstår innan affärerna kan slås fast. I vår kommer dessutom ännu en kinesisk delegation till Sverige för att observera slakterierna.

Mattias Espert ser ljust på grishandeln med Kina och menar att de svenska grisbönderna behöver ett uppsving i produktionen.

– För mig skulle det betyda enormt mycket om exporten till Kina kom i gång. Efter EU-inträdet hade vi några tuffa år, svensk grisproduktion har varit inne i en negativ spiral.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag