Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska grisar – favoritmat i Kina

Snart kan svenska grisar bli en stor exportvara till Kina.Foto: MARTINA HUBER
Fler svenska grisar behöver födas upp för att mätta den kinesiska marknaden.Foto: MARTINA HUBER
Margareta Åberg på Lantbrukarnas Riksförbund.Foto: Lantbrukarnas Riksförbund

Snart kan svenska grisar bli en stor exportvara till Kina.

Affärerna skulle innebära ett uppsving för den svenska grisproduktionen, då fler grisar behöver födas upp för att mätta den kinesiska marknaden.

– Får vi en fungerande exportkanal till Kina behöver vi flera grisar, säger Margareta Åberg på Lantbrukarnas Riksförbund, till SVT.

Kineserna imponeras av det svenska djurskyddet, kretsloppet på gårdarna och den låga antibiotikaförbrukningen. Av den anledningen förväntas svenska grisar snart bli en stor exportvara till Kina.

Landbrukarnas Riksförbund, LRF, och de svenska grisproducenterna har länge haft affärer med Kina som mål. Representanter från LRF och Jordbruksverket har besökt Kina i förhoppning om en överenskommelse, och kinesiska delegationer har upprepade gånger varit på studiebesök i Skåne för att studera grisstall och slakterier, rapporterar SVT.

 

LÄS MER: Sviniga stölden från gård: 50 griskultingar

 

Grisens knorr, fötter och huvud är särskilda delikatesser i många kinesers ögon. Och anledningen till att delarna gärna får komma från svenska grisar, det tror Mattias Espert, grisbonde i Smygehamn, beror på att importerad mat ses som extra bra.

– Importerad mat verkar ha högre status än den inhemska. Att hitta ett land som har en trygg, stabil produktion där man kan följa köttet hela vägen, det tror jag är attraktivt för kineserna, säger han till SVT.

Kineserna uppskattar den svenska grishållningen.Foto: MARTINA HUBER

"Behöver fler grisar"

Den eventuella exporten till Kina skulle hjälpa grisbönderna till en bättre ekonomi, enligt LRF.

– Får vi en fungerande exportkanal till Kina behöver vi flera grisar. Vi tryggar många grisbönders framtid, även i lågkonjunkturer, säger Margareta Åberg på Lantbrukarnas Riksförbund.

Förhandlingar mellan Sverige och Kina återstår innan affärerna kan slås fast. I vår kommer dessutom ännu en kinesisk delegation till Sverige för att observera slakterierna.

Mattias Espert ser ljust på grishandeln med Kina och menar att de svenska grisbönderna behöver ett uppsving i produktionen.

– För mig skulle det betyda enormt mycket om exporten till Kina kom i gång. Efter EU-inträdet hade vi några tuffa år, svensk grisproduktion har varit inne i en negativ spiral.