Skånska Frida är en spökskrivare

HEMSöKT SLOTT. Borgeby slott vid Lödde å härstammar från mitten av 1000-talet och sägs vara hemsökt av spöket Vita frun som ibland ses svepa genom träden i slottsträdgården.
Foto: Ronny Johannesson

Borgeby. Borgeby slott sägs vara hemsökt av vålnaden Vita frun.

Det har inspirerat författaren Frida Skybäck till hennes andra roman.

- Jag ifrågasätter inte människor som tror sig ha sett henne, säger Frida.

Frida Skybäck, 32, är historie­läraren från Lund som förra året gjorde succé med sin debut "Charlotte Hassel" - en historisk kärleksroman som utspelas i 1700-talets Stockholm.

Med den nya romanen "Den vita frun" stannar Frida kvar i 1700-talet, men har flyttat handlingen till Borgeby slott - vid Lödde å mellan Lund och Landskrona.

- När jag var här första gången och fick syn på den breda ån så tänkte jag att här har säkert någon dränkt sig, berättar Frida. Och redan då började nog en berättelse att formas i mitt undermedvetna.

Det, tillsammans med berättelserna om hur den osaliga vita frun sveper fram i slottets rum och trädgård, blev så småningom en ny roman.

- Vita frun är en mytologisk figur som förekommer på flera olika håll i världen. Jag använder henne i min berättelse om den unga kammarjungfrun Maria som kommer till Borgeby slott i slutet av 1700-talet, två decennier efter det att en adelskvinna dränkt sig i ån.

"Enormt mycket research"

- Märkliga saker börjar hände henne, hon hör ljud om natten och känner sig iakttagen. Det visar sig så småningom att det hon upplever är sammanlänkat med hennes egen historia på ett sätt jag inte vill avslöja.

Historieläraren Frida Skybäck är mycket noga med fakta i sina romaner.

- Jag gör enormt mycket research innan jag börjar skriva. Det måste vara trovärdigt in i minsta detalj. Och just 1700-talet är en fascinerande epok med sin rika kultur och de framväxande motsättningarna mellan de olika samhällsklasserna.

Började skriva som barn

Skrivit har Frida gjort i hela sitt liv.

- Jag skrev långa berättelser redan när jag var sex år. Och senare tryckte jag in mina verk i hyllorna på biblioteket i Örkelljunga och hoppades att någon skulle läsa dem.

Historiska kärleksromaner är en ovanlig genre i Sverige.

- Historiska romaner har hittills varit väldigt mansdominerade. Därför är det extra roligt att som jag kunna rikta sig till kvinnliga läsare, säger Frida.

En tredje roman i huvudet.

- Den kommer också att utspelas på 1700-talet, oklart var. Men flera av karaktärerna i de två första romanerna kommer att återkomma.

Borgeby slott

Ligger i Lomma kommun intill Lödde å, mellan Lund och Landskrona. Vikingakungen Harald Blåtand anlade en borg på platsen cirka 980.

Under medeltiden och fram till 1536 tillhörde borgen ärkebiskopen i Lund. Därefter har flera olika adelssläkter ägt Borgeby.

Slottet brändes ner av danskarna 1678 under det skånska kriget, men återuppfördes.

Under första halvan av 1900-talet ägdes slottet av bonddottern Hanna Larsdotter och hennes man, konstnären Ernst Norlind. I dag finns på slottet ett museum över deras livsverk.

Vita frun

Myten om denna kvinnliga vålnad finns över hela världen. Det vanligaste temat är att kvinnan förlorat eller blivit sviken av sin trolovade. I flera av legenderna hemsöker Vita frun olika europeiska kungahus.

Myterna har ofta använts i litteraturen, bland annat har August Strindberg skrivit om Vita frun i boken Legender.

Källor: Wikipedia och Nationalencyklopedin

Frida Skybäck

Ålder: 32

Bor: Lund

Familj: Maken Antonio, 36, och Tilda, 11 månader

Yrke: Lärare i språk och historia på en internationell grundskola i Lund

Aktuell: Med andra romanen "Den vita frun" som kommer ut på Frand förlag den 29 juni.

Kuriosa: Fick ett hedersomnämnande för sitt manus i Amelias deckartävling 2010.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!