Antikexperten och tv-personligheten Karin Laserow är Årets Skåning 2017. Foto: Christian ÖrnbergAntikexperten och tv-personligheten Karin Laserow är Årets Skåning 2017. Foto: Christian Örnberg
Antikexperten och tv-personligheten Karin Laserow är Årets Skåning 2017. Foto: Christian Örnberg
"Det känns fantastiskt", säger Karin Lasarow som här flankeras av Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström och redaktionschef Christer El-Mochantaf. Foto: Christian Örnberg"Det känns fantastiskt", säger Karin Lasarow som här flankeras av Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström och redaktionschef Christer El-Mochantaf. Foto: Christian Örnberg
"Det känns fantastiskt", säger Karin Lasarow som här flankeras av Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström och redaktionschef Christer El-Mochantaf. Foto: Christian Örnberg
Siw Malmqvist, Karin Laserow, Ronnie Hellström, Janne Möller, med flera avslutade med att sjunga en skånsk visa. Priset röstas fram av Kvällspostens läsare. Foto: Christian ÖrnbergSiw Malmqvist, Karin Laserow, Ronnie Hellström, Janne Möller, med flera avslutade med att sjunga en skånsk visa. Priset röstas fram av Kvällspostens läsare. Foto: Christian Örnberg
Siw Malmqvist, Karin Laserow, Ronnie Hellström, Janne Möller, med flera avslutade med att sjunga en skånsk visa. Priset röstas fram av Kvällspostens läsare. Foto: Christian Örnberg
fter hennes genomslag i tv som 64-åring tog skåningarna henne fort till sina hjärtan. Foto: CHRISTER WAHLGRENfter hennes genomslag i tv som 64-åring tog skåningarna henne fort till sina hjärtan. Foto: CHRISTER WAHLGREN
fter hennes genomslag i tv som 64-åring tog skåningarna henne fort till sina hjärtan. Foto: CHRISTER WAHLGREN
"Det känns fantastiskt", säger Karin Lasarow. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN"Det känns fantastiskt", säger Karin Lasarow. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Det känns fantastiskt", säger Karin Lasarow. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Som 64-åring fick Karin Laserow en ny karriär som tv-personlighet. Foto: CHRISTER WAHLGRENSom 64-åring fick Karin Laserow en ny karriär som tv-personlighet. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Som 64-åring fick Karin Laserow en ny karriär som tv-personlighet. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Skånska folkets röst: Karin Laserow är Årets Skåning

Publicerad

Det var en glad Karin Laserow som tog emot utmärkelsen Årets Skåning 2017.

Efter hennes genomslag i tv som 64-åring tog skåningarna henne fort till sina hjärtan.

– Det är fantastiskt att folk har röstat, jag känner mig starkt rotad i Skåne, säger Karin Laserow.

Rösterna är räknade och ni, Kvällspostens läsare, har tillsammans kommit fram till ett resultat. Årets Skåning 2017 är den 67-åriga tv-personligheten och antikhandlaren Karin Laserow. 

Priset delas ut av Kvällsposten och Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag och går till den skåning som Kvällspostens läsare anser vara mest värdig utmärkelsen. Folkets kärlek till Karin Laserow går inte att ta miste på efter segern, då tusentals människor engagerade sig i omröstningen för Årets Skåning 2017 – och hon kammade hem vinsten.

– Det är fantastiskt att folk har röstat. Jag gör saker genuint och med hjärtat, när folk uppskattar det känns det som att vi möter varandra, säger Karin Laserow.

Som 64-åring blev hon rikskändis över en natt, vid sin debut som expert och sidekick i tv-programmet "Bytt är bytt". Tre säsonger senare är Karin Laserow ett av Skånes mest kända ansikten för tillfället.

– Jag har stora kopplingar till Skåne och har alltid haft. Just nu bor jag mitt i det skånska hjärtat, i Brandstad utanför Sjöbo. Det är i den skånska myllan som jag trivs bäst. Att vara Årets Skåning, det tycker jag om.

Foto: Christian Örnberg

En förebild för andra

Det är få svenskar som blivit kända så sent som Karin Laserow, men hon ser inget problem med vare sig sin ålder eller sin nya karriär.

– Jag höjde medelåldern ganska radikalt i Sveriges mediebransch, det vågar jag påstå. Men det är en resa som jag tar till mig med respekt och ödmjukhet. Det är lätt att flyga till månen med hybris när man blir känd, men jag fungerar inte så, säger hon.

Att få chansen att vara en förebild för andra äldre kvinnor är något Karin Laserow känner sig stolt över, efter hennes genombrott i tv.

– Det är både härligt och kämpigt att vara äldre kvinna i tv, ändå känner jag att det är värt det. Kanske finns det någon kvinna i övre medelåldern som kan använda mig som förebild. När de ser mig kan de motiveras till att följa sin dröm, eller byta karriär sent i livet.

Fick utmärkelsen på Skånska Flaggans Dag.Foto: / Christian Ornberg

Karin Laserow hoppas på att kombinationen av hennes nya karriär och hennes personlighet är något som kan inspirera andra.

– Jag tror att det är vad som fått folk att rösta på mig till Årets Skåning: jag är genuin och jag vågar. Rädslan är det mest förlamande i individen, jag hoppas att jag har sått ett frö i någon där ute som har modet att testa något nytt, säger hon.

Familjen stöttar

På gården utanför Sjöbo bor hon tillsammans med sin man Kaj Laserow, som arbetar som sjukgymnast. De har enligt Karin ett stabilt och välmående förhållande, som inte påverkats negativt av hennes tv-karriär.

– Jag älskar min man. Vi har varit gifta i 40 år och han är fortfarande min bästa vän. Vi tycker om varandras personligheter och får varandra att växa. Min man har sin frihet och jag har min, sedan möter vi varandra i mitten.

När Karin Laserow blev tillfrågad att vara med i Bytt är bytt var familjen noga med att visa sitt stöd.

– Min dotter sa att det var självklart att jag skulle göra det. Familjen tycker att min nya karriär är spännande och de ger mig full support, säger hon.

Karin Laserow fick ta emot utmärkelsen av Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström och redaktionschef Christer El-Mochantaf.Foto: Christian Örnberg

Prioriterar det viktiga

För att balansera familj och mediekarriär lägger Karin fokus på att tillåta sig själv att slappna av och koppla bort.

– Jag har möjlighet att återhämta mig tack vare stället jag bor på. När jag lämnar Stockholms brus och kommer tillbaka till min gård i Brandstad, då kan jag andas ut.

Genom att lägga fokus på de viktigaste sakerna i livet håller Karin Laserow hälsan vid liv.

– Det gäller att prioritera och hitta tiden till de sakerna man värnar om. Man kan inte rusa förbi allt det viktiga, det är då man får krämpor, säger hon.

Pengar är inte allt

Tillsammans med den nya karriären har Karin Laserows ekonomi fått sig ett uppsving, även om det inte är vad hon lägger störst vikt vid.

– Visst får jag in pengar, jag jobbar mycket. Jag gör tv, föreläser och har mina antikviteter, men ekonomin är inte allt. Det som är viktigast är att jag får göra det som jag tycker om, vilket jag gör. Och nu är jag dessutom Årets Skåning.  

 

ÅRETS SKÅNING 2017: KARIN LASEROW

Född: År 1950 i Limhamn, Malmö.

Bor: På en gård i Vollsjö, utanför Sjöbo.

Aktuell med: Sommarpratar i P1 den 22 juli och är med i fjärde säsongen av Bytt är bytt i TV4 till hösten.

Kuriosa: Arbetade tidigare som barnsjuksköterska.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag