Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska elever till final – kan vinna en halv miljon

Elsa Axby, Mattias Akke, Frida Ekman, Sarah Kjaerulff Nehrkorn, Cassandra Liljekvist, Agnes Högfelt, Emmie Knutsson och Philip Spehar hade anledning att fira.
Foto: Pressbild

Elever att räkna med – och som kan räkna själva.

Så kan man beskriva de åtta skånska skolelever som har gått vidare till final i vetenskapstävlingen Utställningen Unga Forskare.

– De här eleverna tillhör Skånes allra skarpaste, säger Jonathan Jilg, projektledare för tävlingen, i ett pressmeddelande.

När en av totalt åtta semifinaler avgjordes i samarbete med Malmö universitet och Sparbanksstiftelsen blev det storslam för skåningarna.

Tävlingen avgörs i ämnena naturvetenskap, teknik och matematik för ungdomar och bland de som gick till final kom åtta stycken från skånska skolor. Totalt deltog 48 elever.

Bland annat vann också Julia Mårtensson och Rebecka Mårtensson, elever på ProCivitas i Malmö, pris för bästa vattenprojekt.

Julia Mårtensson och Rebecka Mårtensson vann priset för bästa vattenprojektet.
Foto: Pressbild

Evelina Björk, Elin Hansen och Johanna Jeppsson från Sundsgymnasiet i Vellinge tilldelades publikens pris för bidraget ”Kan hästar se grönt?”.

Vinnarna tas ut i landslaget

Finalisterna heter Elsa Axby, Mattias Akke, Frida Ekman, Sarah Kjaerulff Nehrkorn, Cassandra Liljekvist, Agnes Högfelt, Emmie Knutsson och Philip Spehar.

– Nu missar vi ännu fler mattelektioner, men fan vad gött, säger eleven Frida Ekman enligt pressmeddelandet.

Finalen avgörs på Tekniska museet i Stockholm 27–29 mars. I potten ligger stipendier och priser värda över 500 000 kronor – och vinnarna får även en plats i Sveriges unga forskningslandslag.

– De här eleverna tillhör Skånes allra skarpaste. Med en biljett till Stockholm och ett fortsatt tävlande i Utställningen Unga Forskare kommer många dörrar att öppnas för dem, säger Jonathan Jilg, projektledare för tävlingen, i ett pressmeddelande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!