Babben Larsson åker på upptäcksfärd i Sydsverige Foto: HÅKAN LARSSON
Babben Larsson åker på upptäcksfärd i Sydsverige Foto: HÅKAN LARSSON

"Skånska är den svåraste dialekten som finns"

Publicerad

Babben Larssons karriär började i en bygdegård på Gotland. Nu återvänder hon till de små spelplatserna med projektet ”Expedition Babben” där hon prickar av vita fläckar på sin Sverige-karta. 

– Det är back to basics för mig eftersom jag började i en sån miljö, säger Babben.  

Babben Larsson tillhör den första generationen av svenska stå upp-are som slog igenom med TV-program som "Släng dig i brunnen" på 90-talet. Sedan dess har gotländskan turnerat i nästan hela riket. Babben Larsson har en karta i hemmet över städer och orter hon besökt markerade med nålar. Hon är nästan lika berest som Leif ”Loket” Olsson. 

– Jo, fast Loket är nog värre, säger Babben Larsson som fortfarande har lite vita fläckar kvar. 

Nu är tanken att kartan ska fyllas på med fler nålar när turnén ”Expedition Babben” drar in i metropoler som Teckomatorp och Osby i vår med premiär på Grand i Simrishamn 26 januari. Tanken bakom expeditionen väcktes när Babben konstaterade att de flesta komiker trampar varandra i hälarna på konserthus och spelställen i de stora städerna. Expeditionen söker sig istället till bygdegårdar, Folkets hus och IOGT-lokaler i periferin. 

Lite som doktor Livingstone? 

– Tja, inte riktigt. Det här är ju inte terra inkognito men det är väldigt uppsökande. Det är ingen av de andra som turnerar på det här sättet, säger Babben Larsson som känner sig trygg i sammanhanget.  

– Det var ju så här jag började och det ger mig en trygghet. 

Plockar lokalreferenser

Arbetet med att plocka in lokalrefererenser pågår redan. 

Bland annat har hon efterlyst information om Osby på twitter. Så det kan hända att Brio och Kikki Danielsson dyker upp i materialet.

– Jag läser på och skriver lokala skämt, googlar, tittar i tidningar och samlar klipp. Jag anstränger mig för att få in något lokalt på varje ställe. 

Skånska utmaningen

Rent dialektalt har Babben en naturlig utmaning i Skåne. Hon förklarar att diftongerna är helt omvända jämfört med gotländskan. En förklaring som är omöjlig att uttrycka i fonetisk skrift. Men det innebär i alla fall att skåningarna brukar behöva anpassa sig till gotländskan. 

– De brukar få använda de första minuterna till att koda av vad jag säger. 

– Jag brukar härma skånska också men det är bland de svåraste dialekterna som finns. Det brukar bli så dåligt att det blir roligt. Även om Babben är en av pionjärerna i svensk Stå upp så har hon haft uppehåll. Hon berättar att turnerandet och showandet ledde till att hon blev utbränd. Det blev för mycket och för tråkigt.

Under sju år ägnade hon sig åt annat. 

– Jag kunde göra andra saker som att sjunga med band men jag kunde inte dra skämt, säger Babben Larsson som berättar att hon ”räddades” tillbaka till komiken av Adde Malmberg och Lennie Norman som drog med henne i showen ”Gammal är äldst” 

– Där fick jag tio minuter i varje akt så jag kunde komma tillbaka. Men det var tufft att komma tillbaka. Man blir rostig väldigt snabbt i den här världen.  

Jular i Solna

Efter den comebacken har Babben sett till att ha en bredd i karriären och inte bara syssla med en sak. Så förutom turnén i vår så kommer Babben Larsson till exempel att synas som programledare i SVT för programmet ”Bäst i test”. Och om hon själv får säga det så blir det hur bra som helst. 

– Jag tycker att det är det roligaste jag har spelat in. Vi har haft hur kul som helst. Men först blir det ett stilla julfirande. Anspråklöst och enkelt. 

– Jag firar hemma i Solna med familjen. 

 

Turnéplan

26/1 Simrishamn Teaterbiografen Grand

27/1 Teckomatorp, Folkets hus

28/1 Osby, Medborgarhuset Borgen

29/1 Bromölla, Folkets hus

2/2 Löttorp, Bygdegården

3/2 Mörbylånga, Skansenskolans aula

4/2 Eringsboda, Eringsboda Brunn

5/2 Sölvesborg, Bokelundsskolans aula

16/2 Markaryd, Markaryds Kulturhus

17/2 Skillingaryd, Skillingehus

18/2 Hultsfred, Teater & Bio , Valhall

19/2 Blomstermåla, Folkets hus

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag