Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Skånska är den svåraste dialekten som finns"

Babben Larsson åker på upptäcksfärd i Sydsverige Foto: HÅKAN LARSSON

Babben Larssons karriär började i en bygdegård på Gotland. Nu återvänder hon till de små spelplatserna med projektet ”Expedition Babben” där hon prickar av vita fläckar på sin Sverige-karta. 

– Det är back to basics för mig eftersom jag började i en sån miljö, säger Babben.  

Babben Larsson tillhör den första generationen av svenska stå upp-are som slog igenom med TV-program som "Släng dig i brunnen" på 90-talet. Sedan dess har gotländskan turnerat i nästan hela riket. Babben Larsson har en karta i hemmet över städer och orter hon besökt markerade med nålar. Hon är nästan lika berest som Leif ”Loket” Olsson. 

– Jo, fast Loket är nog värre, säger Babben Larsson som fortfarande har lite vita fläckar kvar. 

Nu är tanken att kartan ska fyllas på med fler nålar när turnén ”Expedition Babben” drar in i metropoler som Teckomatorp och Osby i vår med premiär på Grand i Simrishamn 26 januari. Tanken bakom expeditionen väcktes när Babben konstaterade att de flesta komiker trampar varandra i hälarna på konserthus och spelställen i de stora städerna. Expeditionen söker sig istället till bygdegårdar, Folkets hus och IOGT-lokaler i periferin. 

Lite som doktor Livingstone? 

– Tja, inte riktigt. Det här är ju inte terra inkognito men det är väldigt uppsökande. Det är ingen av de andra som turnerar på det här sättet, säger Babben Larsson som känner sig trygg i sammanhanget.  

– Det var ju så här jag började och det ger mig en trygghet. 

Plockar lokalreferenser

Arbetet med att plocka in lokalrefererenser pågår redan. 

Bland annat har hon efterlyst information om Osby på twitter. Så det kan hända att Brio och Kikki Danielsson dyker upp i materialet.

– Jag läser på och skriver lokala skämt, googlar, tittar i tidningar och samlar klipp. Jag anstränger mig för att få in något lokalt på varje ställe. 

Skånska utmaningen

Rent dialektalt har Babben en naturlig utmaning i Skåne. Hon förklarar att diftongerna är helt omvända jämfört med gotländskan. En förklaring som är omöjlig att uttrycka i fonetisk skrift. Men det innebär i alla fall att skåningarna brukar behöva anpassa sig till gotländskan. 

– De brukar få använda de första minuterna till att koda av vad jag säger. 

– Jag brukar härma skånska också men det är bland de svåraste dialekterna som finns. Det brukar bli så dåligt att det blir roligt. Även om Babben är en av pionjärerna i svensk Stå upp så har hon haft uppehåll. Hon berättar att turnerandet och showandet ledde till att hon blev utbränd. Det blev för mycket och för tråkigt.

Under sju år ägnade hon sig åt annat. 

– Jag kunde göra andra saker som att sjunga med band men jag kunde inte dra skämt, säger Babben Larsson som berättar att hon ”räddades” tillbaka till komiken av Adde Malmberg och Lennie Norman som drog med henne i showen ”Gammal är äldst” 

– Där fick jag tio minuter i varje akt så jag kunde komma tillbaka. Men det var tufft att komma tillbaka. Man blir rostig väldigt snabbt i den här världen.  

Jular i Solna

Efter den comebacken har Babben sett till att ha en bredd i karriären och inte bara syssla med en sak. Så förutom turnén i vår så kommer Babben Larsson till exempel att synas som programledare i SVT för programmet ”Bäst i test”. Och om hon själv får säga det så blir det hur bra som helst. 

– Jag tycker att det är det roligaste jag har spelat in. Vi har haft hur kul som helst. Men först blir det ett stilla julfirande. Anspråklöst och enkelt. 

– Jag firar hemma i Solna med familjen. 

 

Turnéplan

26/1 Simrishamn Teaterbiografen Grand

27/1 Teckomatorp, Folkets hus

28/1 Osby, Medborgarhuset Borgen

29/1 Bromölla, Folkets hus

2/2 Löttorp, Bygdegården

3/2 Mörbylånga, Skansenskolans aula

4/2 Eringsboda, Eringsboda Brunn

5/2 Sölvesborg, Bokelundsskolans aula

16/2 Markaryd, Markaryds Kulturhus

17/2 Skillingaryd, Skillingehus

18/2 Hultsfred, Teater & Bio , Valhall

19/2 Blomstermåla, Folkets hus

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!