Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska ambulanser larmas ut till vanliga förkylningar

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.Foto: Sofia Lindblom
Lucas Johansson, regionchef på Samariten.Foto: Privat
Åke Neman, huvudskyddsombudet vid Samariten.Foto: Privat
Ambulanser larmas till vanliga förkylningar. OBS: arkivbild.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Hosta, halsont eller snuva.

Allt oftare larmas ambulanser ut på vanliga förkylningar, vilket slår hårt mot vårdens knappa resurser.

– Just nu kör vi omkring som en slags primärvårdsenhet, där folk förväntar sig att vi gör allt från att koka honungste för halsont, till att handla paracetamol på Ica, säger Åke Neman huvudskyddsombud vid Vårdförbundet.

I det rådande läget med utbrottet av coronaviruset är vårdupplysningen 1177 överbelastad och många hör av sig i stället till 112.

I Skåne upplever ambulanspersonalen att de allt oftare larmas ut på förkylningssymptom, helt i onödan.

– Vi har just nu stora problem med epidemin, ambulanser skickas till folk som vill testas för corona, vilket vi inte ens får lov att utföra. Det är ett enormt slöseri på våra resurser, säger en ambulanssjuksköterska som vill vara anonym.

Överbelastade telefonlinjen

Sedan utbrottet av viruset handlar allt fler av samtalen som rings till 112 om förkylningssymptom.

– Det handlar om alltifrån personer som ringer med allvarliga symptom till personer som är oroliga över viruset och vill ställa frågor, säger Sarah Hummerdal pressansvarig på SOS Alarm.

Alla inkommande samtal filtreras av SOS-operatörer. Med hjälp av en mall med frågor bedömer operatörerna om personen i fråga är i fara.

– Är det livshotande symptom så larmar vi ambulans, säger Sarah Hummerdal.

Ambulanser larmas ut i onödan

Men bedömningssystemet som SOS-operatörer använder sig av är inte felfritt, enligt Åke Neman, huvudskyddsombud vid Samariten och Vårdförbundet.

– Under den gångna helgen fick vi som exempel fem prio 1-larm där vi tar oss till platsen med blåljus och där det visar sig vara förkylningssymtom sedan flera dagar. I dessa fem exempel lämnades vederbörande hemma med egenvårdsråd. Något är ju fel när vi använder en viktig samhällsresurs på detta sätt, säger Åke Neman.

Ibland ber även friska patienter att testas för corona på grund av oron för viruset.

– Idag var det en ung person med syresättning på nästan hundra procent, 37,4 grader och ingen feber, normal andningsfrekvens, inget fel med lungorna. Ändå ville personen testas för corona trots att vi inte utför sådana tester, säger en anonym ambulanssjuksköterska och fortsätter:

– Uthålligheten är ansträngd. Det händer allt oftare att vi larmas ut till platser helt i onödan och kommer till personer som är fullt friska.

”Ett enormt slöseri”

Sedan utbrottet av coronaviruset har städrutinerna skärpts. Ambulansbilarna ska saneras efter varje larm.

– Oavsett om patienten är fullt frisk eller i riskgrupp så måste vi ändå städa ut bilen helt och hållet, vilket kan ta upp till två timmar, säger Lucas Johansson regionchef vid Samariten.

Allt smittskyddsklädsel som ambulanspersonalen har på sig ska också slängas. Det rör sig om bland annat visirer, handskar, förkläden och munsskydd.

– Faktum är att vi i dag förbrukar vår smittskyddsutrustning kanske hundra gånger snabbare än vanligt och utrustningen är väldigt begränsad. När vi larmas ut i onödan blir det ett enormt slöseri, säger Åke Neman.

”Det kan bli fel ibland”

Lucas Johansson menar att SOS Alarms prioriteringssystem är problematiskt.

– Det kan vara patienter i akut behov av ambulans som fördröjs på grund av att vi larmas till fel plats, säger Lucas Johansson, regionchef på Samariten.

Sarah Hummerdal förklarar att SOS Alarm följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer om hur de ska bedöma och hantera de misstänkta fallen.

Kan det hända att SOS Alarm skickar ambulanser till personer som uppger förkylningssymptom men som egentligen är friska?

– Vi skickar aldrig ambulans på bara förkylningssymptom, det måste finnas en mer allvarlig sjukdomsbild. Jag har ingen statistik över hur det ser ut men ja, så kan det vara, svarar Sarah Hummerdal.

Hur kan du förklara det?

– Det är klart att det kan bli fel ibland. Bedömningarna är inte alltid enkla att göra över telefon och ibland kan det också förekomma information som kanske inte är helt korrekt, vilket kan hända när man är i chock eller stress. Att medvetet falsklarma är dock inte tillåtet enligt lag, svarar hon.