Advokaterna Melka Kjellberg och Lena Ebervall gillar inte Malmöhäktets nya stenhårda koll. Foto: Christer Wahlgren
Advokaterna Melka Kjellberg och Lena Ebervall gillar inte Malmöhäktets nya stenhårda koll. Foto: Christer Wahlgren

Skånska advokater i behå-bråk på häktet

Publicerad

De ansedda Skåneadvokaterna Lena Ebervall och Melka Kjellberg protesterar kraftfullt.

De tvingas nu ta av sig sina behåar när de ska besöka klienter i Malmöhäktet.

- Häktet är en del av vår arbetsplats. Vi är välkända där och borde verkligen slippa utsättas för denna pinsamma striptease, säger de.

Det är förstås bysthållarnas metallbyglar som ställer till det. De ger utslag i säkerhetskontrollen och då måste plaggen av.

Bestämmelserna har i princip gällt ett par år men i januari skärptes direktiven.

- Det känns förnedrande att kliva in där bakom ett plastskynke som ser ut att vara framgrävt ur någon 60-talsgarderob, säger Melka Kjellberg.

Byxorna åkte av

Häkteschefen Joachim Moberg förstår att kvinnorna reagerar:

- Men vi anställda måste också underkasta oss samma säkerhetskontroll. De får väl undvika byglar i behån. Det finns ju andra modeller, förklarar han.

Också advokat Sven-Eric Ohlsson har erfarenhet av de rigorösa rutinerna vid insläppet till häktet.

- Jag råkade ut för pipet men hittade inget. Till sist kunde vi konstatera att jag hade en fastsydd hake i byxlinningen ovanför gylfen som är till för att hjälpa livremmen med passformen på något sätt. Den är i metall.

Han hade inget annat val än att ta av sig byxorna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag