Skånsk spis vann pris på Restauranggalan

Journalisternas kock. "En passion för mat, som förmedlas till ung som gammal", ger Tareq Taylor pris.
Foto: Lasse Svensson

Två skånska matprofiler premierades på Restauranggalan i Stockholm.

Daniel Berlins restaurang Skåne Tranås blev Årets krog och Tareq Taylor från Slottsträdgårdens kafé i Malmö utsågs till Journalisternas kock.

- Jag är jätteglad, säger Tareq.

Daniel Berlin, 31, är redan flerfaldigt belönad och hans restaurang utsågs så sent som i våras till Årets matupplevelse av restaurangguiden White Guide.

Orten Skåne Tranås har bara 300 invånare så i stort sett alla gäster kommer utifrån.

Men Daniel Berlin bygger inte ut efter framgångarna. Han tänker inte ta in fler gäster för att maxa utdelningen - han gör precis tvärtom.

- Vi ska ta bort några stolar, dra ner på antalet i sällskapsrummet, säger han.

"Sprider kvalité och kärlek"

Personalen ska inte behöva stressa ihjäl sig. I stället vill Daniel Berlin agera långsiktigt för att få behålla sina anställda.

Kollegan Tareq Taylor, 44, är nog för många mest känd från tv-programmet Trädgårdsonsdag. Han driver Slottsträdgårdens kafé i Malmö och gör även matprogram åt BBC.

Under Musikhjälpen i Malmö 2012 drev Tareq ett mattält utanför glasburen och lagade falafel. Nu i år har han gjort matprogrammet Tareq Taylors Nordic Cookery åt brittiska BBC. Den här veckan har han lagat mat vid en nordisk vecka i Shanghai.

Prismotiveringen till Journalisternas kock talar just om Tareqs ambition att "sprida tankar om kvalité och kärlek till mat till en stor publik".

"Man blir lite rörd"

- Det hade jag inte hört innan. Man blir lite rörd, säger han på telefon från Kina.

- Kul att ha gjort något fint och bli uppskattad.

Restauranggalan prisar de goda köken

Ett årligen återkommande evenemang där förebilder, inspiratörer och innovatörer i alla delar av restaurangbranschen prisas och hyllas.

Bedömer restaurangnäringen i 14 kategorier, bland annat Journalisternas Kock, Årets hållbara krog, Årets innovatör, Årets krog, Årets krogmiljö, Årets krögare och Årets sommelier.

Restauranggalan 2013 var den sjätte upplagan och hölls den 4 november 2013 på Cirkus i Stockholm.

Taylor om Berlin

"Jag är i fint sällskap som pristagare. Jag känner till Skåne Tranås men har inte ätit där. Det kommer jag att göra nu."

Berlin om Taylor

"Jag åt på Slottsträdgårdens kafé i Malmö förra sommaren, en macka med grillade grönsaker. Det är ett jättefint ställe."

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!