Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånsk spis vann pris på Restauranggalan

Journalisternas kock. "En passion för mat, som förmedlas till ung som gammal", ger Tareq Taylor pris.Foto: Lasse Svensson

Två skånska matprofiler premierades på Restauranggalan i Stockholm.

Daniel Berlins restaurang Skåne Tranås blev Årets krog och Tareq Taylor från Slottsträdgårdens kafé i Malmö utsågs till Journalisternas kock.

- Jag är jätteglad, säger Tareq.

Restauranggalan prisar de goda köken

Ett årligen återkommande evenemang där förebilder, inspiratörer och innovatörer i alla delar av restaurangbranschen prisas och hyllas.

Bedömer restaurangnäringen i 14 kategorier, bland annat Journalisternas Kock, Årets hållbara krog, Årets innovatör, Årets krog, Årets krogmiljö, Årets krögare och Årets sommelier.

Restauranggalan 2013 var den sjätte upplagan och hölls den 4 november 2013 på Cirkus i Stockholm.

Taylor om Berlin

"Jag är i fint sällskap som pristagare. Jag känner till Skåne Tranås men har inte ätit där. Det kommer jag att göra nu."

Berlin om Taylor

"Jag åt på Slottsträdgårdens kafé i Malmö förra sommaren, en macka med grillade grönsaker. Det är ett jättefint ställe."

Daniel Berlin, 31, är redan flerfaldigt belönad och hans restaurang utsågs så sent som i våras till Årets matupplevelse av restaurangguiden White Guide.

Orten Skåne Tranås har bara 300 invånare så i stort sett alla gäster kommer utifrån.

Men Daniel Berlin bygger inte ut efter framgångarna. Han tänker inte ta in fler gäster för att maxa utdelningen - han gör precis tvärtom.

- Vi ska ta bort några stolar, dra ner på antalet i sällskapsrummet, säger han.

"Sprider kvalité och kärlek"

Personalen ska inte behöva stressa ihjäl sig. I stället vill Daniel Berlin agera långsiktigt för att få behålla sina anställda.

Kollegan Tareq Taylor, 44, är nog för många mest känd från tv-programmet Trädgårdsonsdag. Han driver Slottsträdgårdens kafé i Malmö och gör även matprogram åt BBC.

Under Musikhjälpen i Malmö 2012 drev Tareq ett mattält utanför glasburen och lagade falafel. Nu i år har han gjort matprogrammet Tareq Taylors Nordic Cookery åt brittiska BBC. Den här veckan har han lagat mat vid en nordisk vecka i Shanghai.

Prismotiveringen till Journalisternas kock talar just om Tareqs ambition att "sprida tankar om kvalité och kärlek till mat till en stor publik".

"Man blir lite rörd"

- Det hade jag inte hört innan. Man blir lite rörd, säger han på telefon från Kina.

- Kul att ha gjort något fint och bli uppskattad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!