Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skånsk pojke i centrum för propagandakriget

Hundratals personer samlades i centrala Göteborg under söndagen för att demonstrera mot socialtjänsten och lvu-lagstiftningen.
Filmen på pojken sprids över världen.
Demonstration vid Mynttorget i Stockholm 7 februari mot LVU och socialtjänsten.
Foto: OLLE SPORRONG

En skånsk elvaårig pojke har blivit en av symbolerna i det muslimska propagandakriget mot svensk socialtjänst. 

Uppgifterna om pojken används bland annat av Al Jazeera – det största tv bolaget i arabvärlden som når 50 miljoner tittare, skriver Sydsvenskan.

Men i verkligheten har socialtjänsten bara gjort sitt jobb – och omhändertagit ett barn som kommit allvarligt på glid i det svenska samhället.

Expressen har i flera artiklar rapporterat om den koordinerade påverkanskampanjen mot Sverige, där islamistiska influencers sprider påståenden om svensk socialtjänst.

Elvaåringens öde är en av historierna som glimtar förbi i det internationella flödet av inlägg med budskapet: sluta kidnappa muslimska barn.

På en suddig mobilfilm syns elvaåringen med sitt gråtande ansikte i närbild.

– Vi kom till Sverige och de tog mig från min familj och min pappa. De förbjöd mig att träffa dem eller ringa dem, säger han i en mobilinspelning som fått spridning över hela världen.

Sydsvenskans reportrar Kenan Habul och Inas Hamdan skriver att filmen lagts ut i Facebookgrupper, på Youtube och visas i Al Jazeera – det största tv bolaget i arabvärlden som når 50 miljoner tittare.

Pojken kom till Sverige med sin familj från Aleppo i Syrien 2015. Efter några år hamnade han i problem.

Många anmälningar

Under 2021 – när pojken var tio år gammal – beskrevs i anmälningar till socialtjänsten hur pojken bråkade i skolan, bråkade hemma och hur polisen stoppade honom med kniv.

I mars förra året rapporterade en fältsekreterare att pojken setts krossa rutor på en byggnad och under sommaren misstänktes han för misshandel, skriver Sydsvenskan.

Orosanmälningarna fortsatte med att den då tioårige pojken eldat på allmän plats. Han pekades ut som skyldig till misshandel och olaga hot.

Han ska också ha gjort sig skyldig till fysiskt våld mot sin mamma och hotat sin pappa. Den 17 augusti förra året beslutade politikerna i socialnämnden om omedelbart omhändertagande enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. 

Insatsen skedde efter att föräldrarna sagt nej till fler jourhemsplaceringar, skriver tidningen vidare. 

Besvikna på beslutet

Föräldrarna ska dock ha varit missnöjda med beslutet.

– Vi sa aldrig ja till att de skulle få ta honom ifrån oss. De lurade oss. Det enda jag ville var att få hjälp att byta skola. Det är därför jag gick till socialen, säger pappan till Sydsvenskan.

Han menar vidare att familjen mest möttes av ett illasinnat bemötande på det svenska socialkontoret.

– De fick mig att känna mig som en flykting som inte är någonting värd, säger pappan.

Han krävde att bli behandlad med respekt.

Beslutet om LVU fastställdes senare i både förvaltningsrätten och kammarrätten.

Fattar inte

Elvaåringens pappa säger till Sydsvenskan att han har svårt att förstå vad som står i domarna.

Pernilla Leviner är professor i offentlig rätt och föreståndare för Barnrättscentrum. Om desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst säger hon så här:

– Socialtjänsten tar inte barn utan skäl. Omhändertaganden med stöd av LVU ska alltid vara sista utvägen. Svensk lagstiftning betonar att barn bara ska separeras från föräldrarna när det är nödvändigt för att skydda barnet.

– Det handlar inte om att straffa föräldrarna.

Samtidigt påpekar Leviner att fel görs. Att det förekommer diskriminering inom socialtjänsten, som i resten av samhället.

– Men att socialtjänsten systematiskt skulle omhänderta utländska barn utan skäl, det finns det inga belägg för, säger hon till Kvällsposten/Expressen.

Kan skada tilliten

Pernilla Leviner oroas över att den pågående kampanjen kan skada tilliten för myndigheterna.

– Vi får inte tysta ner berättelser om diskriminering. Men diskrimineringen kan att slå åt båda håll; risken finns att socialtjänsten blir mindre benägen att ingripa av rädsla för att bli anklagad för diskriminering, vilket kan drabba barnen.

– Hur skapar vi en myndighetskultur som är både tolerant för olika sätt att leva, samtidigt som man har nolltolerans för att barn ska fara illa? Det är den stora utmaningen vi står inför, säger Pernilla Leviner.


”Det som händer i Sverige är en skam för oss muslimer”

Utländska islamistiska influencers och utvisningshotade Sverigebaserade imamer sprider felaktig information om Socialtjänsten
Reporter Eva Rogsten är på plats vid Gustav Adolfs torg i Göteborg där en demonstration mot Socialtjänsten och LVU äger rum under söndagen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!