Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skånsk kvinna löpte amok på SAS-flight

I 73 minuter tvingades SAS-planet stå kvar på marken innan det till slut kunde lyfta. Kvinnan döms nu till både fängelse och böter. Foto: Alexander Donka

Precis före start gick den 37-åriga Malmökvinnan verbalt amok på SAS-flygplanet i Köpenhamn.

Orsaken var att en av hennes afghanska vänner nekats uppehållstillstånd och skulle förpassas utomlands med det aktuella flyget.

I 73 minuter tvingades SAS-planet stå kvar på marken innan det till slut kunde lyfta. Kvinnan döms nu till både fängelse och böter.

Den 37-åriga kvinnan har berättat för polisen att hon lärde känna den aktuella mannen i samband med ett teaterarbete i Malmö.

När mannen nekades uppehållstillstånd och skulle avvisas med ett SAS-plan från Köpenhamn löste även kvinnan biljett och tog plats i kabinen.

Besättningen har berättat hur kvinnan strax före start började gå verbalt amok i flygplanet. Det hade som destination Rom i Italien, det första säkra asylland mannen kunde skickas till.

Enligt SAS var kvinnan i ett så upphetsat och upprivet tillstånd att polis fick tillkallas för att lugna ned kvinnan. Efter en liten stund togs beslut att kvinnan skulle gripas och avvisas från planet med hjälp av polisen.

När kvinnan placerats i en polisbil sa hon plötsligt att flyget inte längre var säkert och att hon kanske hade sympatisörer ombord.

Det gjorde att flygplanets kapten tog beslutet att kasta ut även den afghanske mannen från kabinen med hänvisning till flygsäkerheten. Allt som allt försinkades flighten i 73 minuter.

Händelsen inträffade den 28 augusti 2012, men först på fredagen togs målet upp i en domstol i Köpenhamn.

Där dömdes Malmökvinnan till sju dagars fängelse, som i praktiken omedelbart gick att omvandla ett års villkorlig dom.

SAS har även krävt kvinnan på 38 000 danska kronor, cirka 45 000 svenska kronor, i skadestånd. Den delen ska tas upp i ett särskilt civilrättsligt mål.