Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånsk kommun utses till tryggast i landet

Rapsfält i Sydsverige.
Foto: ELISABETH MONTGOMERY
Skånska flaggan.
Foto: SANNA DOLCK

När Sveriges tryggaste kommun ska utses, brukar Lomma ofta placera sig högt upp i listan. 

Förra året utnämndes kommunen till den tryggaste – och nu visar en ny jämförelse, att Lomma fortfarande anses vara tryggast att bo i.

Det är Sydsvenskan som rapporterar om "Öppna jämförelsen", som gjordes under 2017, och som presenteras av Statens kommuner och landsting, SKL, samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

De mäter, utifrån flera olika kriterier, vilken svensk kommun som är tryggast att bo i. För andra året i rad står det nu klart att det blir Lomma får utnämningen. 

Rent konkret visar jämförelsen att det i Lomma är låg risk för att man ska skada sig i en olycka, att ens hus brinner ner eller att man råkar ut för någon typ av våldsbrott.

"En trygg kommun"

Anders Åkesson är säkerhetschef på Lomma kommun, och han är inte förvånad över resultatet. Så här säger han till Sydsvenskan: 

– Det är jättekul, Lomma är ju en en trygg kommun. Det ser vi också i polisens trygghetsmätningar, säger han.

På fredag kommer också inrikesminister Morgan Johansson till kommunen för att prata med Lommabor, polisen, fältgruppen och trygghetsvärdarna – han vill veta mer om kommunens trygghetsarbete.

Fler sydsvenska kommuner på listan

Bland de sydsvenska kommunerna placerar sig även Vellinge högt upp på listan – de har klättrat en placering, från plats sex, till plats fem på listan.

Samtliga nio kommuner i toppen kan anses vara så kallade pendlingskommuner – geografiskt placerade nära större städer. De tio säkraste kommunerna har också i genomsnitt färre invånare än andra kommuner, konstaterar Sydsvenskan.

Snittet är 15 000 invånare, jämfört med rikssnittet på 34 000.

Så här ser listan ut i sin helhet (förra årets placering i parentes):

1. (1) Lomma, Skåne

2. (5) Öckerö, Bohuslän

3. (2) Hammarö, Värmland

4. (4) Knivsta, Uppland

5. (6) Vellinge, Skåne

6. (8) Nykvarn, Södermanland

7. (9) Lekeberg, Närke

8. (10) Bollebygd, Västergötland

9. (3) Ydre, Östergötland

10. (12) Kinda, Östergötland

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!