Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånsk knarkkartell sprängdes - ledaren jagas av spansk polis

Den 26 november grep personal från Piketen/Insatsstyrka Syd tre män utanför Stadium på Svågertorp i Malmö. de misstänks ingå i knarkkartellen från Malmö som misstänks för två mord i Spanien.Foto: Privat
Cannabis distribuerades från Skåne till flera svenska orter i bilar som byggts om och försetts med lönnfack.Foto: Polisen
I juni förra året greps en av kurirerna med två kilo kokain när han skulle lämna det till en 23-årig man i Göteborg. Ett kilo hade så hög halt kokain att leveransen tillsammans motsvarar sex kilo kokain värt cirka 2,5 miljon kronor.Foto: Polisen
Vid ett tillslag i Kävlinge upptäckte polisen en omlastningscentral av cannabis som smugglats in från Malaga i Spanien till Sverige. Kvar fanns en tejpbit från ett spanskt företag.Foto: Polisen
Kartellens kurir försågs med sådana här telefoner. Mobilerna är hårdkrypterade och kostar 17 000 kronor. Svensk polis har inte lyckats knäcka kryptering.Foto: Polisen
Vid spansk polis tillslag mot svenskarnas lägenhet i Malaga greps två män och en kvinna som senare häktades.Foto: Polica Nacional
Poliser med kulsprutepistoler slog till på kvällstid i en lägenhet där svenskarna bor i Malaga.Foto: Policia Nacional
Under husrannsakan i svenskarnas lägenhet i Malaga hittade polisen lyxklockor värda sammanlagt cirka 2,2 miljoner kronor.Foto: Policia Nacional
1 / 9

En liten grupp yngre våldsamma Malmöbor misstänks ingå i en internationell knarkkartell med kopplingar till Spanien. 

Ledaren tros ha varit det tilltänkta offret vid trippelmordet på Drottninggatan.

Nu är han efterlyst av spansk polis i en utredning av två mord på spanska solkusten.

Ledaren, som Kvällsposten väljer att kalla honom, har hållit en mycket låg profil sedan han blev beskjuten med automatvapen den 18 juni på Drottninggatan i Malmö.

Tre andra män sköts ihjäl.

Nu uppges han vara på flykt undan spansk polis och ska förekomma som misstänkt i en utredning av bland annat två mord i Spanien. Den spanska utredningen har tydliga kopplingar till Malmö och görs i samarbete med polisregion Syd.

I Malaga sitter tre Malmöbor, en av dem är kvinna, häktade misstänkta för delaktighet i mord men också penningtvätt i Spanien. 

Första offret var en 36-årig man känd som  knarklangare, enligt ett pressmeddelande från Policia Nacional. Han sköts den 12 maj i sin bil när den stod parkerad utanför en kyrka.

Det andra mordet inträffade den 20 augusti när en 34-årig man mördades vid ingången till sitt hus.

Spansk polis har uppgett att man också beslagtog  elva mobiltelefoner och lyxklockor till ett sammanlagt värde av cirka 2,2 miljoner kronor vid husrannsakningar.

Beslagtog lyxklockor

Under några intensiva timmar i förra veckan slog personal från Piketen/Insatsstyrka Syd till mot flera adresser i bland annat Malmö. Tre personer greps utanför Stadium på Svågertorp. Samtliga blev häktade. Ytterligare tre greps i Malmö. En av dem är en 64-årig kvinna. Tillslaget gjordes efter att spanska myndigheter pekat ut dem och begärt dem utlämnade.

Minst två av de som häktades i Malmö står enligt Kvällspostens källor nära ledaren och hans gruppering som Malmöpolisen i största hemlighet spanat mot under lång tid. 

För Malmöpoliser var det ingen överraskning att spansk polis visade intresse för ledaren och hans vänner. Han var känd för att regelbundet flyga till Malaga på spanska solkusten.

Södra Spanien är i dag ett område där smugglare går i land med stora laster cannabis från Marocko. Vid enskilda tillfällen har smugglarna även gått till attack mot polis, vilket bland annat den spanska tidningen El Pais rapporterat om.

Försörjde missbrukare med cannabis

Få utomstående har känt till att det pågått en hemlig operativ insats i Malmö vars mål var att slå ut ledaren och hans vänner.  En sådan operativ insats kräver stora resurser med spanare, utredare och analytiker och i en stad som Malmö orkar polisen sällan med att driva flera så stora utredningar.

Men skälen var tunga. Ledaren misstänktes driva en organisation som försörjde svenska missbrukare i bland annat Göteborg och Stockholm med 100-tals kilo cannabis men också vapen, man skulle kunna kalla dem för en Malmökartell.

LÄS MER: Knarkligornas hemliga nätverk i Skåne avslöjat 

– Han var en dem som man ville komma åt, bekräftar en person med insyn för Kvällsposten.

Uppgiften bekräftas av ytterligare en person med insyn som Kvällsposten talat med.

Operativa insatser som denna beslutas av operativa ledningsgruppen inom Malmöpolisen. Ofta väljer ledningen mellan flera satsningar. Förslagen diskuteras mellan sektionscheferna och varje grupp inom polisen som vill ha spanings- och utredningsresurser måste kunna argumentera för sin sak.

– Ungefär så går det till, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö och leder den operativa ledningsgruppen.

Försökte slå två flugor i en smäll

I vissa fall är operativa insatser omgärdade av sekretess.

– Så kan det vara när man till exempel ska använda hemliga tvångsmedel, säger Mattias Sigfridsson.

Han vill inte kommentera Kvällspostens uppgifter om en sådan insats genomförts mot den man som Kvällsposten kallar ledaren.

Beslutet blev att utredarna skulle inrikta sig på kartellens narkotikahandel. Tanken var att slå två flugor i en smäll, att både stoppa knarksmugglingen och honom. Insatsen gjordes i samarbete med personal från Tullverket. 

LÄS MER: Misstaget som avslöjade 35-årige knarkgrossisten 

Ledarens så kallade våldskapital hade länge oroat många inom polisen. Tips men också förhör med misstänkta pekade gång på gång ut den unge mannen som en av ledarna för en gruppering av tungt kriminella i Malmö.

– Det gjordes en risk och hotanalys av honom som visade att han inte drog sig för att använda mycket våld, dödligt våld, och om vi fick stopp på honom så skulle vi också kunna förhindra ett antal mord, säger en av Kvällspostens källor.

Det är en grundmurad uppfattning bland  Malmöpoliser.

Friades från mordmisstankar

Redan som 17-åring satt han häktad i tre månader som misstänkt för ett mordförsök som inträffade i Malmö för snart fyra år sedan.

– Han nekade till brott och det fanns ingen bevisning mot honom. Han blev senare avförd som misstänkt, säger advokaten Mikael Nilsson som var hans ombud.

Under utredningen av mordförsöket framkom att poliser i hemlighet tagit sig in i en lägenhet som ledaren använde. Där placerade de dolda mikrofoner och avlyssnade samtal mellan ledaren och hans vänner. Avlyssningen gav inga bevis mot ledaren.

Men det stärkte poliser i deras uppfattning att han har en ledande roll bland Malmös kriminella.

Ledaren blev 2017 återigen aktuell i en utredning av ett mord och ett mordförsök och blev på nytt häktad under en längre tid.

Precis som förra gången blev han försatt på fri fot och den 30 januari i år avförd som misstänkt av åklagaren.

Kurirerna åkte fast

Men när det gäller smugglingen av cannabis gav polisens kraftsamling framgångar trots att metoden som Malmökartellen använde var sinnrik. 

Insatsen nådde dock inte hela vägen fram och polisen misslyckades med föresatsen att gripa och åtala ledaren som delaktig i smugglingen av cannabis från Spanien.

Det var nämligen bara kurirerna som åkte fast. 

Narkotikan flödade in över gränsen och allt pekade på att det först togs in i Spanien och bland annat hanterades i Malaga för att senare skickas vidare genom Europa till södra Sverige, framför allt Malmö.

Polisen lyckades stoppa ett stort antal av Malmökartellens knarkleveranser som gjordes i specialbyggda bilar med lönnfack. Kurirerna hämtade bilarna på förutbestämda platser och fick skriftliga instruktioner.

Vägrade avslöja uppdragsgivarna

I en bil fanns så mycket som 180 kilo cannabis när den anlände till Norsborg i Stockholm från Malmö och undersöktes av polis.

Inte vid ett enda tillfälle kunde man knyta kurirerna till deras uppdragsgivare.

Och kurirerna teg i förhör om vem som gett dem uppdrag att transportera cannabis och kokain från Spanien till Stockholm, Göteborg och andra orter.

Ibland använde kurirerna krypterade telefoner som kostar cirka 17 000 kronor styck. Polisens experter har aldrig lyckades knäcka dessa telefoner.

Men kartellens sidoverksamhet pågick samtidigt - att använda grovt våld för att hävda sin ställning i Malmö.  Vid varje mord där offret var vissa personer föll nästan alltid misstankarna på ledaren. 

Trots att den operativa insatsen pågick för fullt gav den inga bevis som ledde till att ledaren kunde åtalas för något mord eller skjutning.

Kontakt avslöjade gemensamt intresse

Samma grupp jagas alltså i dag av spansk polis och ledaren har blivit efterlyst av spanska myndigheter. 

– Det stämmer. Spansk polis har efterlyst honom, säger en källa.

Petra Stenkula, polismästare och chef för polisregion Syds utredningsenhet är tystlåten när Kvällsposten frågar om utredningen som svensk polis gör tillsammans med spanska polisen.

Hon vill inte kommentera den operativa insats som enligt Kvällsposten sattes in mot ledaren. När det gäller utredningen i Spanien och personerna från Malmö som misstänks säger Petra Stenkula:

– Vi har haft ögonen på det här nätverket under lång tid. Det är ett av flera nätverk i Malmö och som tagit större utrymme under senare året. Vi har sett att de har varit resande till Spanien.

Samarbetet med spansk polis inleddes för cirka en månad sedan.

– Vid en kontakt med spanska myndigheter kom det fram att vi var intresserade av samma personer och då startade vi ett samarbete, säger hon.

Kan överklaga att skickas till Spanien

En europeisk arresteringsorder kan både vara enkel och komplex. Den som medger att överlämnas kan flyttas som i det här fallet under loppet av några timmar. Den som vägrar kan överklaga tills det finns ett beslut i domstol som vunnit laga kraft.

– Svensk domstol prövar inte hur bevisen ser ut i det enskilda fallen. Det man prövar är om förutsättningarna är uppfyllda enligt lagen om överlämnande enligt en europeisk arresteringsorder, säger Petra Stenkula.

De se som nu sitter häktade på begäran av spansk polis har förhörts i flera omgångar.

– Det har också gjorts lite kompletterande åtgärder med anledning av vad som hittats i Spanien och här i Sverige, säger Petra Stenkula.