Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånsk ilska mot att fåglar byts mot modefoto

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I skånska Falsterbo har ett Naturum med flyttfåglar ersatts med en eventanläggning med modefotografi.

Det har väckt ont blod bland invånarna – och nu ska en folkomröstning om att sparka ut de nya hyresgästerna hållas på nationaldagen.

– Det har fått väldigt stora proportioner, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) till Aftonbladet.

Den 1 maj öppnar Falsterbo Photo Art Museum med en utställning om modefotografi. Foton på världsmodeller som Twiggy, Naomi Campbell och Lisa Taylor visas – och vernissagebesökarna bjuds på ostron och champagne, enligt Aftonbladet.

Men det är inte alla på den skånska orten som uppskattar detta, eftersom konsthallen öppnar i Naturums tidigare lokaler.

Moderaterna i Vellinge har fått hård kritik för att de har lagt ner anläggningen som drevs av kommunen och Naturvårdsverket, där det gick att utforska bygdens flora och fauna och rika fågelliv.

– Min åsikt är att det är åt helvete, väldigt tråkigt, sa Mikael Kristersson, naturvårdare och ornitolog, till Kvällsposten om att Naturum skulle stänga i september i fjol.

Startat folkomröstning

Folk har varit så upprörda att kommunen i mars klubbade att man ska hålla en folkomröstning på nationaldagen, efter en stor namninsamling.

– Vår signal är tydlig: om valdeltagandet blir tillräckligt stort och går emot detta så ska byggnaden tömmas och Naturum ska in igen, säger Daniel Johnsson på Falsterbonäsets naturskyddsförening till Aftonbladet.

Christina och Claes Lindquist, som ligger bakom Falsterbo Photo Art Museum, hämtar inspiration från Louisiana i Danmark och tycker att diskussionen blivit ”absurd”.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt kommunen la man ner Naturum för att det inte drog tillräckligt många besökare. Men även om förslaget att sparka ut de nya hyresgästerna vinner så är det inte säkert att det blir så.

– Som frågan är ställd nu så är det svårt att gå kravet till mötes då det redan finns en ny aktör som håller på att förbereda sig där och som vi inte bara kan kasta ut, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge kommun, till Aftonbladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!