Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skåningarna får högre elpriser flera år framöver

Det dröjer innan elpriserna sjunker i Skåne.
Foto: SHUTTERSTOCK

Skåningarna kommer att få räkna med högre elpriser framöver.

Det är slutsatsen som dras i en ny lägesrapport om elsituationen i Skåne som har tagits fram av länsstyrelsen i nära samarbete med Region Skåne, Energikontoret Skåne och Malmö stad.

Skåne väntas på sikt få lika god tillgång till elektricitet som andra delar av Sverige, men det kommer tidigast att ske först i slutet av 2020-talet enligt rapporten.

Då har Sydvästlänken gett Skåne tillgång till vattenkraft från Norrland, kraftledningsgatorna in mot Helsingborg, Lund och Malmö kommer att vara upprustade och Skåne har fått mer av lokal elproduktion.

Experterna bakom lägesrapporten är ense om att Skåne under tiden behöver nya temporära lösningar för att säkra elförsörjningen, bland annat ökad flexibilitet i elanvändningen.

– Det kan ske antingen genom att höja elpriserna på de tider på dygnet då vi vet att det är trångt i näten, eller genom frivillighet där en användare kan få betalt för att dra ner på verksamhet under en viss tid, säger landshövding Anneli Hultén till Sydsvenskan.

Kan uppmuntra till att använda elnätet vid andra tidpunkter

Skånes effektbrist kommer att förvärras i takt med att elbilar, elbussar, elfärjor och regiontåg blir allt fler samtidigt som elektrifieringen av industrier och bostäder ökar.

– I Skåne har vi två sorters problem, högre priser och osäker tillgång till el. I dagsläget vill många företag flytta hem produktion från Asien. Om de ska investera några miljoner i en ny produktionsanläggning saknas det i Skåne en säker elförsörjning. Det som behövs är mer planerbara permanenta lösningar, kommenterar Per Tryding, vice vd för Sydsvenska handelskammaren, rapporten till tidningen.

Genom att låta nätkundernas tariffer variera, och därmed ge prissignaler som uppmuntrar konsumenterna till att använda elnätet vid tidpunkter som helger och nätter, kan elnätet utnyttjas effektivare enligt länsstyrelsens lägesrapport. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!