Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor glädje när gränsen öppnades för skåningar

Danmark har öppnat för skåningar.
Frida Hallqvist och Johan Falkenberg tyckte att det gick enkelt att ta sig igenom gränskontrollen.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Nellie Jönsson, 24 studerar för att bli byggingenjör. Hon är från Skåne men bor numera i Bergen, Norge. – Det är jättebra att gränsen har öppnat för att det blir lättare att åka hem till mamma och pappa i Kristianstad.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Alice Rubin, 30, sjuksköterska Malmö och kompisen Josefin Karlsson, 30, sjuksköterska, Malmö. Båda var på väg till Norge för att sommarjobba.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Det var mycket folk på gatorna i Köpenhamn.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

KÖPENHAMN.  Danmark har åter öppnat gränsen för skåningarna – och hundratals stormade in i landet under lördagsmorgonen.

I Helsingör välkomnades de första 400 svenskarna med kaffe och wienerbröd.

– Det var en fantastisk dag, kakorna tog slut väldigt snabbt, säger Helsingörs borgmästare Benedikte Kiaer.

Många hade längtat och väntat – efter tidigare förvirring kring den danska gränsen släpptes bofasta i Skåne igen in i Danmark.

Frida Hallqvist och Johan Falkenberg från Malmö åkte över till Köpenhamn för att umgås med sina vänner, tillsammans med deras dotter Ines, 3.

– Det ska bli roligt att komma till Danmark igen, säger Johan Falkenberg och fortsätter: 

– Det är skönt att Öresundsregionen öppnas upp, så man får tillgång till hela regionen igen. Köpenhamn har ju känts lite som en förlängning av Malmö.

Poliser står och kontrollerar legitimation och personbevis i Kastrup.Foto: Fritz Schibli / Expressen/KVP
Köerna i gränskontrollerna var långa – men gick snabbt.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Smidiga gränskontroller

I Kastrup stannade tågen från Sverige där resenärerna fick hoppa av tåget för gränskontrollen. 

Poliser stod i bås och kontrollerade legitimationer. Militärer stod vid sidan om och visade vägen för resenärerna som köade.

Inom tio minuter kunde Frida, Johan och Ines ta sig genom kontrollen.

– Det var väldigt smidigt att ta sig över gränsen, det tog inte alls mycket tid. Vi hade med oss ID och ett personbevis i mobilen och det blev inga problem, säger Frida Hallqvist.

Svenska paret på väg till Danmark på semester: ”Känns skönt”

Gustav Pettersson, 22, från Växjö har tänkt stanna i Köpenhamn i två nätter. 

– Vi åker hit nu när de lättat på gränserna för att kolla in Köpenhamn. Vi har inte sett så mycket av Köpenhamn tidigare, så nu stannar vi i dag och i morgon.

– Det känns ganska bra att få komma in igen, men det är lite skillnad för de har ju militär vid gränsen. Det var faktiskt rätt svårt för oss att komma in. De ville neka oss för att de sa att vi från Kronoberg inte fick komma in. Men vi visade att vi skulle vara här sex nätter och då släppte de faktiskt in oss, säger han.

Gustav Pettersson, 22, åkte från Växjö över till Köpenhamn.Foto: Fritz Schibli
Caroline Gram, 19, är dansk och jobbar som servitris på en restaurang i Nyhavn. Hon var förvånad över hur få svenskar som befann sig där under lördagen. – Det är väldigt märkligt för vanligtvis hör man många svenskar här, men de är kanske arga på oss sedan vi fick åka till Sverige utan att de fick komma hit, säger hon.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Helsingör bjöd på gammeldansk 

Beslutet var inte bara efterlängtat av skåningar. I Helsingör gläds man särskilt över att svenska turister nu får komma.

Winerbröd, kaffe och till och med lite gammeldansk är vad som bjudits de omkring 400 första svenskarna som kommer över till Helsingör på lördagsförmiddagen.

Välkomstfirandet skedde på Toldkammeret i centrala Helsingör.

– Det var en fantastisk dag, kakorna tog slut väldigt snabbt, säger Helsingörs borgmästare Benedikte Kiaer och fortsätter:

– Väldigt många skåningar berättade att de hade saknat Danmark och det hade vi gjort också. Det var fantastiskt att få höra svenska röster igen.

Smittan bedöms vara tillräckligt låg i fyra svenska regioner – Skåne, Blekinge, Kronoberg och Västerbotten – för att invånare härifrån får komma in utan att behöva uppvisa negativt covid-19-test.

Kunde resa vidare till Norge 

Alice Rubin, 30, och Josefin Karlsson, 30, är båda från Malmö. På lördagen var de på väg till Köpenhamn för att ta sig vidare till Norge. 

– Vi är på väg till Norge där vi ska arbeta som sjuksköterskor under sommaren. Så det blir inget besök i Danmark än, men det blir nog det sen, säger Alice Rubin och fortsätter:

– Det känns jättekul att gränsen har öppnat igen. Man har ju längtat för att komma över och får uppleva Köpenhamn igen. Sen måste man fortsätta vara försiktig så klart.

Alice och Josefin är två av alla skåningar som nu har möjlighet att åka över till Köpenhamn.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!