Danskt stopp för skåningar – men blekingar är välkomna

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Det är bara boende i Blekinge, Kronoberg och Västerbotten som får resa in i Danmark. 

För skåningar och boende i övriga landet krävs det att man har en särskild anledning till sin resa såsom arbete, studier eller anhöriga i Danmark och att man kan uppvisa ett negativt covid-19-test. 

Det står klart i danska utrikesdepartementets uppdaterade beslut kring resor. 

Boende från tre län i Sverige får nu resa in i grannlandet: Västerbotten, Kronoberg och Blekinge. 

Resten av landet har fortfarande för hög smittspridning för att komma in i landet. 

Danska smittskyddsmyndigheten gör nya analyser varje vecka – och på torsdagar uppdateras deras gränsregler. 

Under perioden 17/6-30/6 hade Blekinge 18,1 covidfall per 100 000 invånare. Kronoberg hade 12,2 och Västerbotten 22,0. Skåne däremot låg på 23,6. För att släppas in i Danmark får hemlänet inte ha fler än 20 Covid-19 fall per 100 000 invånare.

Skåningar och invånare i resten av Sverige får därmed snällt stanna hemma, såvida man inte kan påtala särskilda skäl för att komma in i grannlandet, såsom arbete, studier eller att man har en partner boende på andra sidan sundet. I dessa fall ska fortfarande ett negativt covid-19-test visas upp. Testet får inte vara äldre än 72 timmar. 

Ändrade sig i sista stund

I mitten av juni kom Danmark med besked att svenskar boende i Skåne, Västerbotten och Sörmland, samt boende i Halland och Blekinge skulle välkomnas in i landet från och med 27 juni, förutsatt att smittspridningen inte ökade.

Några dagar innan öppningen ändrade sig Danmark och meddelade att gränsen skulle förbli stängd mot Sverige. Endast västerbottningar var välkomna. 

Efter det var turerna många. 

Dagen efter, på fredagen, var beskedet åter att sydsvenskar skulle släppas in i Danmark på lördagen. Det lockade många till Helsingborg där Forsea och Sundsbussarna trafikerar sträckan mellan Helsingborg och Helsingör.

Under lördagsförmiddagen kunde sydsvenskar faktiskt ta sig in i grannlandet utan någon negativt Covid-19-test, men sedan tog det stopp – igen. 

Den danska polisen förklarade att det tidigare beslutet stod fast och att det hela rörde sig om en kommunikationsmiss. 

I samband med de många turerna i förra veckan skickade regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M), ett brev till en danska justitieministern, Nick Hækkerup, där han skriver att Öresundsregionen behöver hitta gemensamma metoder och standarder för framtiden. 

”Vi har fått en situation där Skåne och Danmark vuxit ihop till en större metropol och då är det bekymmersamt att det nu finns en gräns genom den. Det påverkar på många sätt”, säger Sonesson till TT.

”Märkligt beslut”

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund har också varit drivande i att hitta en regional lösning mellan Skåne och Danmark. Han tycker att danskarnas beslut att inte släppa in skåningar är märkligt.

– Det är ologiskt att vi som bor i en av Sveriges minst smittodrabbade regioner (Skåne) inte får korsa gränsen till Danmark medan man får göra det från exempelvis Tysklands mest smittodrabbade regioner. Om Skåne är så farligt, varför sitter det mängder med danskar och dricker öl på uteserveringar i hela Skåne, säger han. 

Transitresor ok

När det gäller transitresor genom Danmark är dock reglerna mindre hårda.


Enligt nuvarande regler är det illåtet att åka till Kastrup, om avsikten är att sedan flyga vidare. 


Samma sak gäller för bil- eller tågresor söderut mot kontinenten.


Danmark panikstänger igen – öppnade gränsen av misstag

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!