Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skåning först med SMS-hjärta

Foto: DANIEL ERIKSSON ¥ 070-6 FOTOGRAF

Om 27-årige Martins hjärta krånglar får hans läkare veta det.

Via SMS.

Skåningen är först i Sverige med ett hjärta uppkopplat mot internet.

Han opererades för en vecka sedan - i måndags började han jobba. Att få en den lilla ICD-dosan, stor som ett litet cigarettpaket, inopererad är ett enkelt ingrepp som tar 30 minuter och görs med lokalbedövning. - Just nu känns det lite konstigt, säger skånske Martin, 27. - Det gör fortfarande ont och så har jag den där utbuktningen på bröstkorgen. "Utbuktningen" är en batteriladdad dosa som känner av hur hjärtat mår.

200 slag per minut

 Martin sökte läkarhjälp för ett år sedan efter att ha drabbats av hjärtrusningar, ett akut tillstånd då pulsen kan gå upp över 200 slag per minut, med yrsel, illamående och medvetslöshet som följd.  Dosan, som sitter under huden strax under nyckelbenet, sänder ut elektriska impulser som avbryter tillståndet. Vid livshotande tillstånd kan ICD-dosan ge elchocker som räddar liv. Sverigeförst blev Martin med att ha en sändare i sin ICD. Han bär en särskild mobiltelefon i bältet som skickar information om hjärtat via GSM-nätet till en central i Berlin.  Hans läkare i Lund får uppgifterna via nätet. Vinsten blir att patienten kan stå under ständig uppsikt utan att han själv behöver ringa doktorn eller boka tid för undersökning. Händer något allvarligt med hjärtat får läkaren SMS.

Doktorn kollar på nätet

 Är tillståndet för hjärtat lugnt räcker det att doktorn kollar på nätet då och då. - Vi håller på att bygga upp en rutin som fungerar, säger läkaren Johan Brandt. Det är som annan informationsinsamling, att det gäller att veta lagom mycket. I dag är informationen på nätet för krånglig för patienten själv att ta del av, men han utesluter inte att Martin och andra ICD-bärare i framtiden kan logga in som användare och ha nätkoll på sina egna hjärtan. För Martin är dosan än så länge mest ovan. - Det är svårt att säga hur det känns, det kan jag nog inte svara på förrän om några månader.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!