Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånetrafiken stoppade 18 000 biljettfuskare

Skånetrafikens nya biljettsystem har mött kraftig kritik. Foto: JENS CHRISTIAN
Skånetrafiken delade ut fler böter 2019 än året innan. Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Skånetrafiken bötfällde nästan 18 000 tjuvåkare under fjolåret, rapporterar P4 Malmöhus.

En stabil ökning jämfört med året innan. 

– Vi gör fler kontroller på ställen där det är mycket resenärer, säger Mikael Thomasson är Chef Företag & Partners vid Skånetrafiken, till P4. 

Under fjolåret blev det nästan 170 000 biljettkontroller på Skånetrafikens tåg och bussar. Att nästan 18 000 biljettfuskare åkte fast innebär en ökning med dryg 1 800 personer jämfört med 2018. 

Men.

Anledningen till ökningen berodde inte på att allt fler tjuvåker. Det berodde snarare på att Skånetrafiken utförde fler kontroller under 2019, jämfört med tidigare år.

– Det största syftet med hela kontrollantverksamheten är proaktivteten och synligheten. Att man är ute så resenärerna vet att man kan få en extra biljettkontroll, säger Mikael Thomasson är Chef Företag & Partners vid Skånetrafiken, till Sveriges Radio. 

Extra noggranna kontroller

Trots allt fler biljettkontroller har det däremot inte blivit några nya anställningar, berättar Mikael Thomasson.

– Nej, vi har inte anställt fler kontrollanter utan vi gör fler kontroller på ställen där det är mycket resenärer och då får vi ut mer kontroller på ett år än vad vi får om vi åker ute i periferin i Skåne, säger han, till Sveriges Radio. 

Skånetrafiken var under 2019 extra noggranna med biljettkontroller på ett antal platser. Däribland Öresundsbron, Citytunneln samt stadstrafiken i Malmö och Helsingborg. 

Stark kritik 

Samtidigt har Skånetrafikens nya biljettsystem mött rejält med kritik från arga resenärer

Bland annat har de tidigare fysiska Jojo-korten tagits bort och ersatts med en applikation i telefonen.  

– Det är rena katastrofen. Det gamla systemet var mycket bättre, har busschauffören Tore Åkesson, tidigare sagt till Kvällsposten. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!