Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skånetrafiken rasar mot Trafikverket efter kaoset

Linus Ericsson, trafikdirektör vid Skånetrafiken. Foto: Skånetrafiken
100 000 resenärer drabbades av tågproblemen under tisdagen. Foto: Maja Strömberg

De senaste veckorna har tre riktiga kastastrofdagar drabbat resenärer i den den skånska tågtrafiken.

Skånetrafiken riktar nu skarp kritik mot Trafikverket.

– Det är jättefrustrerande, jag lider med alla dem som reser, säger Linus Ericsson, trafikdirektör vid Skånetrafiken.

Valborgsmässoafton, 4 maj och tisdagen. Under kort tid har flera kaosartade dagar drabbat tågresenärer i södra Sverige. 

– I går var vi till och med tvungna att kalla på ambulans för att det var sådan trängsel vid ersättningsbussarna på Malmö central, säger Linus Ericsson.

Två elfel och en trasig växel var det som låg bakom den senaste tidens större tågproblem men under den senaste månaden har även mindre fel satt stopp för för flera rutter.

 

LÄS MER: Tåghånet måste upphöra 

Skånetrafiken gick ut med ett pressmeddelande efter trafikkaoset. Foto: Skärmdump

Nu har Skånetrafiken valt att gå ut med ett pressmeddelande – där de riktar skarp kritik mot Trafikverket. 

– Vi får aldrig en chans att få reda på vad som händer och vi får inte nog med återkoppling på vad det beror på. Hade vi fått det hade jag inte behövt gå ut med ett pressmeddelande i dag, säger Linus Ericsson.

Vill stoppa arbetena

Han berättar att Skånetrafiken upplever att kommunikationen från Trafikverket är bristfällig. Att de ofta inte får reda på vad som pågår utan bara meddelas om prognoser som hela tiden flyttas framåt.

LÄS MER: Kaos i tågtrafiken efter elfel

Några av felen uppstår i samband med att Trafikverket gör arbeten på infrastrukturen, så var det till exempel i gårdagens haveri där ett elfel uppkom i samband med ett en upprustning av kontaktledningar mellan Helsingborg och Lund.

– Jag tycker att man då måste stoppa de här arbetena för att först få kontroll på vad som händer, analysera vad som har gått fel och ha bättre planläggning i framtiden. Vi vill självklart att man ska rusta upp järnvägen men det kan inte vara så att varje gång dagen efter ett arbete så står trafiken still, säger Linus Ericsson.

"Prognoserna för bristfälliga"

Han menar att Skånetrafiken behöver få klarare besked – snabbare – för att kunna täcka upp störningar med ersättningsbussar och andra lösningar.

–  Prognoserna är alldeles för bristfälliga. Under gårdagen fick vi först höra att det skulle bli trafikstart vid 19, sedan vid 18.30 att det hade skjutits upp till midnatt.

Det var en mörk syn som mötte många resenärer under tisdagen. Foto: Läsarbild

Han poängterar att det skånska tågnätet är extremt viktigt för hela södra Sverige och att problemen drabbar både näringsliv och arbetsmarknad.

– Skåne är väldigt tågberoende, vi kopplar ihop två länder och kör drygt 45 miljoner resor om året. Tågen är pulsådern genom flera större ständer i hela Öresundsregionen. Vi är absolut underprioriterade både när det gäller resurser och fokus, hade felet varit i pendlingssystemet i Stockholm eller mellan Stockholm och Uppsala är jag övertygad om att det hade varit mer fokus. 

Vad vill du säga till alla besvikna resenärer?

– För det första att vi beklagar det inträffade, jag uppmanar drabbade att reklamera resan på vår hemsida så att man får ersättning. Sen uppmanar jag till tålamod och hoppas man vill fortsätta resa för det är ett hållbart transporsätt.

100 000 drabbades på en dag

Linus Ericsson får medhåll från politiskt håll.

– Jag är oerhört besviken på Trafikverket och att man inte förstått sig på allvaret i Skåne, säger Stefan Svalö (S), ordförande för kollektivtrafiksnämnden i Region Skåne.

Flera politiker och företag, bland annat IKEA har tidigare varnat för att de täta tågproblemen gör att hela regionen blir lidande. 

Stefan Svalö (S), ordförande för kollektivtrafiksnämnden i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIAN/PRESSFOTO

Under tisdagen uppskattar Skånetrafiken att 100 000 resenärer påverkades av trafikkaoset.

– Hela utvecklingen stannar ju av och tillväxten som vi skulle behöva. Folk kan inte ta sig till jobb och studier och man vågar inte lita på att trafiken ska fungera, säger Stefan Svalö.

Vad vill du säga till besvikna resenärer?

– Jag förstår dem. Jag reser mycket själv och är precis lika arg och frustrerad. Problemet är att man ofta är arg på Skånetrafiken men de äger inte frågan, vi är trötta att trafikföretagen får ta smällen för Trafikverket, det är bedrövligt.

Trafikverket håller inte med

Trafikverket vill inte kommentera Skånetrafikens pressmeddelande men säger att de tar till sig av deras synpunkter.

– Det stämmer inte riktigt att vi inte har dialog dagligen. Jag tycker det fungerar bra och att vi ständigt har kontakt med våra järnvägsföretag för att det ska flyta på så bra som möjligt, säger Kenneth Fridolin, chef för trafikledningsområde Syd.

Kenneth Fridolin, chef för trafikledningsområde Syd. Foto: Trafikverket

Enligt honom dröjde gårdagens bekymmer på att det tog lång tid att hitta elfelet. Han säger att Trafikverket alltid gör en utredning när något problem har uppstått.

– I vissa lägen när fel uppstår beror det på ett akut fel och då kan det vara väldigt svårt att sätta prognos. Vi ska hitta felet, avhjälpa felet och se till att tåg och lokförare är på rätt ställen innan vi kan säga "nu kör vi" på trafikledningen. Det är säkerheten som gäller framför allt.

Han tycker inte heller att trafiken i Skåne har lägre prioritering än andra regioner från Trafikverkets håll. 

– Ja vet att vi gör så mycket vi kan för kunna stoppa in så mycket som möjligt i vår järnvägsanläggning. Jag kan inte säga att jag vill att vi ska kräva mer utan jag är nöjd med de insatserna som görs.

Vad vill du säga till besvikna resenärer?

– Vi har resenären i fokus hela tiden, vi tycker absolut inte om att vi har sådana dagar där vi helt enkelt misslyckas med trafiken. Det är fel som inträffar och det kommer inträffa framöver men vi jobbar ständigt med att eliminera felen. Vi vill ju gärna att man ska resa med tågen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!