Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånetrafiken: Räkna med trängsel på tågen

Öresundstågen avgår nu bara en gång i timmen mot tidigare sex gånger i timmen.Foto: LUDVIG THUNMAN
Vid 12-tiden på lördagen stängde Danmark sina gränser.Foto: Christian Ornberg

Skåningar som arbetspendlar till Danmark får ställa in sig på kärva tider under en period framåt.

På grund av beslutet att stänga de danska gränserna begränsar Skånetrafiken nu antalet Öresundståg över Öresundsbron till ett i timmen.

Samtidigt försöker Malmö stad underlätta för de svenska arbetspendlarna genom att erbjuda en tre gånger så stor pendlarparkering nära brofästet.

Efter att den danska regeringen beslutat att delvis stänga gränsen till Danmark tvingas Skånetrafiken reducera trafiken över Öresundsbron till ett tåg i timmen, skriver Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

Istället för som tidigare köra sex tåg i timmen på vardagar tvingas Skånetrafiken köra ett bara tåg i timmen.

 Beslutet att köra ett tåg i timmen bygger, enligt Skånetrafiken, på danska polisens krav på att kunna kontrollera tågen.

– Under dagen har vi fört samtal med danska myndigheter om att få köra fler tåg än enbart ett i timmen, men har fått nej, säger Maria Nyman, affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken.

Blir trängsel

Hon inser att det danska beslutet kommer att leda till såväl trängsel som väsentligt längre restider för resenärerna.

– Därför kan vi nu bara uppmana våra kunder att planera sina resor noggrant och vara ute i god tid.

Öresundstågen kommer att vända i Kastrup och sedan köra tillbaka till Sverige. Samtliga passagerare kommer att behöva kliva av på Kastrup för att först kontrolleras och därefter eventuellt resa med andra färdmedel vidare in i Danmark.

Skånetrafiken har tillsammans Banedanmark, DSB och Trafikverket tagit fram ett första upplägg för den nya trafiken.

Tåg mot Danmark kommer att lämna Malmö C 33 minuter över hel timme. Tåg mot Malmö lämnar Kastrup 22 minuter över hel timme. Tågen kommer även göra uppehåll på Triangeln och Hyllie station.

Underlättar för pendlare

Enligt danska polisens hemsida gäller beslutet om delvis stängda gränser till att börja med fram till den 13 april.

Samtidigt har Malmö stad gått ut med att man vill underlätta för de jobbpendlare som nu överväger att ta bilen Danmark i stället.

Pendlarparkeringen på Svågertorp utökas avsevärt för att fler ska kunna sätta sin bil där och samåka med andra över bron. Parkeringen får en tredubblad yta.