Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånetrafiken kan sänka priserna efter kritikstorm

Skånetrafikens Camilla Bunke om kritiken mot biljettsystemet
Skånetrafiken har infört ett nytt biljettsystem, där Jojo-kortet inte finns med längre.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Skånetrafiken har varit stor.Foto: JENS CHRISTIAN/EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Andreas Schönström (S).Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD

Skånetrafikens nya biljettsystem har fått massiv kritik av många resenärer.

En stor del av missnöjet har riktats mot att vissa sträckor får höjda biljettpriser – men det kan komma att ändras.

– Något måste göras, säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden, till Kristianstadsbladet.

I mitten av december införde Skånetrafiken sitt nya biljettsystem. Det innebar bland annat att Jojo-kortet skrotades – men även att ett nytt zonsystem började gälla, som gjorde att vissa sträckor blev billigare och andra sträckor dyrare. 

Efter det har kritiken inte varit nådig bland resenärer. Bland annat i Vinslöv har vissa personer fått priset på ett månadskort höjt från 550 kronor till 850 kronor i samband med det nya upplägget.

– Generellt så är det så att de i östra Skåne har fått större förändringar än i västra Skåne och det beror på att man haft en billigare biljett innan. Nu är det mer enhetligt över hela Skåne och de som har haft billigare innan får dyrare, sade Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken, tidigare i veckan.

Priserna ses över

Men priserna ska nu ses över efter ett beslut i kollektivtrafiknämnden. Det gäller de sträckor där prisökningarna har varit som kraftigast.

– Vi fick med oss alliansen på att något måste göras. Vi var överens om att fokus ska vara på landsbygden, där man fått högst höjningar. Vinslöv är ett sådant exempel, de fick en väldig höjning, säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden, till Kristianstadsbladet.

I nästa steg är det upp till Skånetrafiken att ta fram förslag på hur de allra kraftigaste prisökningarna kan minska.

När och hur priserna kan komma att ändras är i nuläget oklart. 

– Förslaget ska nu upp på vårt möte i februari, det hinns inte med till det nästa vecka. Får vi ett färdigt förslag kan vi ta beslut i nämnden då i februari, säger Schönström till tidningen.

Ladda ner Kvällspostens appFoto: Kvp / Kvp