Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånetrafiken får en halv miljard i stöd – räcker inte

Skånetrafiken får statligt stöd – men det räcker inte.
Foto: SHUTTERSTOCK

Svenska staten kompenserar Skånetrafiken med närmare en halv miljard kronor för intäktsbortfall med anledning av den pågående coronapandemin.

Men enligt Region Skåne räcker det inte för att kompensera för hela året, rapporterar SVT.

Syftet med det statliga stödet i Sverige är att stödja kollektivtrafiken under coronapandemin och därmed se till att det kan köras tillräckligt många bussar och tåg så att trängsel och ökad smittospridningsrisk kan undvikas.

Skånetrafiken har därför fått 469 miljoner kronor i kompensation från staten för minskade intäkter på grund av att färre reser med kollektivtrafik. 

Pengarna täcker det första halvåret under 2020 för Skånetrafiken – men enligt Region Skåne räcker stödet inte för hela året.

”Räcker inte för att kompensera för resten av året”

”Det är glädjande att vi får full kompensation för månaderna mars till juni. Det kompenserar för våra förlorade intäkter i början av pandemin. Men vi kan också konstatera att det inte räcker för att kompensera för resten av året. Vi har fortfarande ett resande som ligger på ungefär hälften mot föregående år”, säger Ulf Welin, tf trafikdirektör på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

Det statliga stödet omfattar sammanlagt tre miljarder kronor som har fördelats mellan Sveriges regionala kollektivtrafikmyndigheter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!