Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånetrafik granskas – efter DO-anmälan

– Jag känner mig faktiskt helt knäckt, skriver Åsa-Helena Bjärenäs i sin anmälan.
Foto: Lars Brundin

Åsa-Helena Bjärenäs, 32, skulle ta bussen till havet men blev nekad på grund av sin elrullstol.

Hon valde då att anmäla Skånetrafik för diskriminering och nu har diskrimineringsombudsmannen valt att granska fallet.

– Jag känner mig faktiskt helt knäckt, skriver Åsa-Helena Bjärenäs i sin anmälan.

Malmöbon Åsa-Helena Bjärenäs tänkte åka på en utflykt till havet tillsammans med sin pappa och på grund av ett kraftigt snöoväder valde de att ta bussen.

Men när sällskapen skulle ta sig ombord blev det plötsligt stopp. Busschauffören hävdade att Åsa-Helena Bjärenäs elskoter, som hon kör på grund av en funktionsnedsättning, inte fick var välkommen ombord.

"Förnedrande"

– Han skrek att det var lag på max två vagnar, och att han skulle få böter om han släppte på mig. Men det stämmer inte, har Åsa-Helena Bjärenäs tidigare berättat för Kvällsposten.

Åsa-Helena Bjärenäs stod på sig och fick till sist åka med, men när hon kom hem och började söka information om reglerna på internet fick hon ett bryskt uppvaknande. Elrullstolar på bussen visade sig vara totalförbjudna på grund av säkerhetsskäl och Åsa-Helena Bjärenäs hänvisades i stället till tåg.

– Det känns fruktansvärt förnedrande. Jag känner mig inte diskriminerad ofta, men det gör jag nu, har Åsa-Helena Bjärenäs tidigare sagt till Kvällsposten.

"Chockad"

Åsa-Helena Bjärenäs valde då att anmäla Skånetrafiken till diskrimineringsombudsmannen (DO) eftersom hon anser att hon missgynnas på grund av sin funktionsnedsättning.

– Jag blev illa behandlad av busschauffören den dagen men åkte till slut med bussen och att nu inse att det var "ren tur" för att jag egentligen inte får åka buss gör mig alldeles chockad och faktiskt helt knäckt, skriver hon i sin anmälan.

Nu har diskrimineringsombudsmannen valt att granska fallet. DO har begärt in ett yttrande från Skånetrafiken där de bland annat ska redogöra vad som legat bakom förbudet mot elrullstolar på bussar.

Senast den 15 april ska Skånetrafiken ha kommit in med sitt skriftliga svar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!