Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånes vargar oroar: ”Man blir försiktigare”

Här filmas vargen i centrala Örkelljunga”
Foto: Länsstyrelsen i Dalarna / Länsstyrelsen i Dalarna

I Skåne finns det tre vargar i vilt tillstånd – kanske fyra, enligt länsstyrelsen.

Jägareförbundet oroar sig nu för att vargarna ska ha negativ påverkan på andra vilda djurarter i Skåne, rapporterar P4 Kristianstad.

Bland annat kan vargarna stressa upp vilda hjortdjur, vilket kan få dem att att ändra sina flockbeteenden och ökar risken för skador.

– Det blir mycket hjortdjur i vissa områden och lite djur i andra områden. Det är de som gör vildskador och det skapar besvär för skogsbruk och lantbruk, säger Jägareförbundet Skånes ordförande Lars Persson till radion.

Enligt Lars Persson skulle en vargetablering i Skåne även kunna stoppa möjligheterna till jakt med lös jakthund.

– När vargen etablerat ett revir så blir de mer aggressiva och vill försvara sitt revir. Då ser de hundarna som en konkurrent, och det är inte bara våra jakthundar utan även tamhundar som de ser som konkurrenter, säger han till P4 Kristianstad.

”Man blir försiktigare”

Viltforskaren Jens Frank, vid Sveriges lantbruksuniversitets viltskadecenter, har forskat kring vargetableringen i Bergslagen. Enligt honom är det ovanligt att vargar angriper hundar, men han har märkt av ett ändrat beteende hos jägarna i områden med varg.

– Jag tror att användningen av löshundar vid jakt minskar när man får en vargetablering. Därför att man blir försiktigare med var man släpper hundarna, säger han till radion och fortsätter:

– Men det är helt klart så att folk här, inte bara har lagt ner sitt intresse med löshundsjakt utan de fortsätter att bedriva jakten. Men man försöker anpassa sig för att minska risken för vargangrepp, säger han till radion.

Camilla såg en varg utanför Eslöv

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!